Què ens porta a voler conèixer trucs per fer “pujar” les drogues més ràpid? I que ens porta a voler conèixer trucs per a fer “baixar” les drogues més ràpid?

I pitjor, què ens porta a posar-ho en pràctica?

Si hi pensem una estona, hi ha infinitat de llegendes urbanes o “recomanacions” de pràctiques -que sovint ens posen en situacions de més risc- que corren de boca en boca especialment les nits de festa, o els dies previs. Relacionades amb l’alcohol hi ha propostes com no menjar abans, beure de maneres determinades (amb palleta, amb gots petits, etc.) o triar begudes específiques, i no perquè ens agradin sinó perquè són més “efectives” (és a dir, de graduacions molt altes).

 

 

El més habitual si es persegueix aquest “objectiu”, un cop vist que els invents no funcionen bé, serà consumir més quantitat i de forma més ràpida. A vegades emmascarant el sabor de l’alcohol amb begudes dolces, o de sabors molt forts, a vegades realitzant jocs per a no posar atenció a la beguda sinó al ritme.

 

 

Aquestes pràctiques ens poden portar no tant a “gaudir” de l’alcohol i d’alguns dels seus efectes, sinó a acabar amb borratxeres on es veu clarament que el famós “jo controlo” és un mite. I llavors venen els trucs o recomanacions per “baixar-lo”. I a més, baixar-lo ràpid. Desfer el que hem fet.

Dels trucs per “baixar” la borratxera ja n’hem parlat altres vegades, i està clar que no funcionen.

I una forma especialment pèssima de provar d’anivellar aquestes situacions és la barreja de diferents drogues; si m’he passat amb l’alcohol em plantejo prendre’m una beguda energètica (o un altre estimulant) i si m’he passat amb l’energètica em fumo un porro? Si m’he passat amb l’MDMA potser busco centrar-me amb una ratlleta d’speed i si m’he passat amb l’speed potser me’l baixo amb una mica d’alcohol?

 

 

No existeix una manera de “contrarestar” efectes, per molt que algú que “en sap” insisteixi: el que estem fent és dona-li al cos senyals contradictòries i que s’emmascaren les unes a les altres, però no desapareixen. El que estem fent és exactament el contrari del “jo controlo”.

Quina pressa hi ha en fer “pujar” les coses? I a més, quina pressa hi ha en fer-ho quan ni tan sols dona els resultats que busquem? I que en traiem si després hem de cercar maneres de desfer-ho?