La idea que existeixen mecanismes per a baixar una borratxera és molt comuna i es concreta en molts mites… llàstima que la majoria (per no dir tots) són falsos.

“Beu molta aigua”, “corre, salta, fes exercici i crema l’alcohol” o “vomita que se’t passarà” són algunes de les propostes que es poden sentir. I a vegades algú intenta revestir-les de coneixement científic!

 

 

L’alcohol, un cop s’ha distribuït pel cos (com us explicàvem en l’entrada anterior) s’ha de metabolitzar (que bàsicament és un procés de transformació, mitjançant canvis bioquímics, de les substàncies que s’han ingerit per a d’altres compostos assimilables pel nostre organisme -en aquest cas, un procés d’oxidació). És a dir, principalment el fetge “filtra” l’alcohol i el converteix en quelcom que el cos pugui assimilar. A proporció d’alcohol que es metabolitza és del 90-98% del que s’ha ingerit. Només hi ha un 2-10% d’alcohol que s’eliminarà directament, a través de la suor o l’orina. No hi ha una altra manera, perquè és la manera en que el nostre cos funciona.

Així, allò de córrer i saltar i fer exercici per accelerar un suposat procés de “baixada dels efectes de l’alcohol” no canviarà aquest fet, i no farà que el fetge funcioni més ràpid. Senzillament perquè no pot anar més ràpid. Tampoc ho farà beure molta aigua per a pixar encara més (tot i que beure aigua és una bona idea en general!).

 

 

I si l’altra opció és vomitar tampoc ho aconseguirem; quan una persona vomita només treu l’alcohol que encara no ha passat a la sang (que està a l’estómac i no ha passat a l’intestí), i l’alcohol passa a la sang prou ràpid! En qüestió de minuts. Especialment si no hi ha menjar a la panxa…

Si be és cert que hi ha algunes persones que quan vomiten tenen menys malestar, això no li passa a tothom; no hem de forçar a ningú a vomitar a que podem causar-li encara més incomoditats.

La única manera de “treure” l’alcohol del cos es prendre paciència i deixar fer a l’organisme, que no anirà més ràpid perquè nosaltres ho desitgem, mentre ens preparem per la ressaca.

O l’alternativa, deixar de beure o beure millor per no trobar-nos en aquestes situacions 😉