MDMA és la sigla d’un nom ben llarg; el nom tècnic de l’èxtasi. Quan es presenta en pols se li diu M, MD, Maria del Mar… i quan són pastilles: rules, pils, pastis

Què fa

 • Treu la son, es tenen ganes de ballar i sensació de benestar.
 • Pot facilitar el bon rotllo amb les altres persones, especialment amb qui també n’ha pres.
 • Pot canviar la percepció dels colors, la llum i el tacte.
 • De vegades, fa desconnectar de la realitat i l’olla se’n va a un lloc que ni ella mateixa sap. Qui n’ha pres no sap què fa (amb els riscos que això implica).
 • Fa que el cor bategui més de pressa –es pot tenir taquicàrdia–, es dilaten les pupil·les, es mou involuntàriament la mandíbula, es perd la gana i augmenta la temperatura corporal. També provoca calfreds, nàusees, vòmits i sudoració.

Convé saber

Pot donar mal rotllo. Es poden tenir paranoies, ratllades, sensació que tothom et mira, menjades d’olla i, fins i tot, angoixa o pànic.

Consumir-ne pot provocar un cop de calor: una deshidratació que pot ser greu. Beure alcohol ho facilita i, també, ballar molt i estar en un lloc calorós.

Tot el que puja, baixa. Quan ve la baixada, apareix el cansament i la irritabilitat.

Si tu ets, si tu estàs

Si passes per una mala època, millor que no en prenguis. Desconnectar pot ser una trampa. Els problemes continuen allà i se n’hi pot afegir un de nou… així que millor buscar unes altres maneres.

Si tens problemes d’ansietat, depressió, psicosi… passa de prendre èxtasi, hi ha més riscos.

Tampoc no en prenguis si tens problemes de cor.

Si tens altres problemes físics, sigues especialment prudent i consulta-ho abans a un o una especialista.

No en prendré

Ballaràs millor que els que n’han pres.

Si vas amb penya que en pren, pot ser que:

 • Flipis amb el seu rotllo i et sentis fora de lloc, o que pensis que ho està qui n’ha pres.
 • Et revelin alguna cosa que mai no s’havien atrevit a dir-te.
 • Es posin supercarinyosos o superplastes.

Assegura’t que podràs tornar a casa quan vulguis; probablement les piles se t’acabin abans o ja en tinguis prou.

Si tornes amb més gent i qui vol conduir n’ha pres, condueix tu (si tens el carnet i vas bé), agafa el transport públic o…

En algunes festes o ambients hi pot haver força consum d’èxtasi. Assabenta-te’n abans i valora si et sentiràs còmode o còmoda allà, o prefereixes un lloc més del teu ritme.

En prendré

 • Si no s’ha analitzat prèviament, no se sap què porta (MDMA o una altra cosa?), ni la concentració (molt o poc), s’ha d’anar amb compte i ser prudent: poc i a poc a poc!
 • Massa quantitat facilita una sobredosificació, és a dir, que t’agafi un mal rotllo impressionant, o bé que se te’n vagi el cap i no te n’adonis.
 • Quan es pren en pols, és fàcil no controlar i prendre’n més del compte.
 • Com que la temperatura del cos augmenta, beu molta aigua i deixa l’alcohol per evitar la deshidratació (l’alcohol, tot i que és líquid, fa perdre l’aigua del cos).
 • Si vas torrat o torrada, no agafis el cotxe o la moto. Que condueixi algú altre que no s’hagi drogat amb res.
 • Com que facilita el contacte amb altra gent, si arribes al sexe, no t’oblidis de la protecció. Si no et responen les mirades, no hi insisteixis: compte amb ser plasta.
 • Si veus que comences a ratllar-te, comenta-ho a una persona de confiança i canvia d’aires una estona. Vés acompanyat a un lloc tranquil i que corri l’aire. Si no et passa, tingues paciència i intenta relaxar-te; mira que no et tibi la roba i repeteix-te que acabarà passant l’efecte.
 • No deixa dormir. Deixa de prendre’n unes hores abans; evitaràs estar-te al llit mirant el sostre durant hores.
 • Si els dilluns i els dimarts et sents cansat o cansada, de mal humor i més aviat depre, és el preu que has de pagar per prendre MDMA. La baixada depèn de la quantitat que es pren, així que planteja-t’ho.
 • Que tregui la gana no vol dir que no necessitis menjar. Pren coses lleugeres (com ara fruita, iogurts…) quan arribis a casa; el cap i el cos ho agrairan.

Diuen (col·legues, la tele…)

Que les pastilles maten

Hi ha hagut casos de mort després de consumir èxtasi, però han estat poquíssims (els mitjans de comunicació han creat una alarma exagerada). Alguns casos han estat pel que es coneix com a cop de calor. D’aquí la importància de beure molta aigua, descansar i prendre l’aire. Altres casos de mort han estat per consumir alguna droga que no era èxtasi.

Que porta mata-rates

S’han trobat pastilles amb cafeïna, amfetamina, tranquil·litzants i altres medicaments que s’han venut com a èxtasi. Tot i així, mata-rates no se n’ha trobat a cap pastilla.

Que hi ha èxtasi líquid

El que anomenen èxtasi líquid no és èxtasi sinó GHB, una droga que apalanca moltíssim i deixa pels terres. Vigila que no és ni de bon tros el mateix que la MDMA i té un marge de seguretat molt petit!

Que les analitzen

Energy Control i Som.nit són dos col·lectius que ofereixen la possibilitat d’analitzar les pastilles –en festes a la nit o de dia– per tal de verificar-ne la composició. També es poden comprar els reactius per fer-ho en algunes botigues especialitzades.

vídeo

Autotest consum