Bolets al·lucinògens

Són bolets que col·loquen. Poden créixer de forma silvestre o conrear-se artificialment. Tenen propietats que poden anar des de fer-te flipar un xic, passant per provocar al·lucinacions i fins deixar-te penjat/da. Generalment, quan es parla d’aquests bolets, es fa referència a una família: els psilocibes.

Què fan

Els seus efectes depenen sobretot de com està i com és la persona, però també del tipus del bolet i la quantitat:

 • Amb un o dos apareix el riure fàcil i es perceben les coses de forma diferent: el temps pot passar volant o molt a poc a poc; els colors i la llum són diferents. Algunes persones tenen certa sensació de lucidesa («Ara ho entenc tot.»).
 • Amb més quantitat poden aparèixer fortes al·lucinacions. Tant pot aparèixer una sensació de calma, tranquil·litat i serenitat com pot girar-se la truita i generar angoixa, pànic i confusió. Aquesta experiència pot ser molt desagradable.

Els efectes comencen entre els 15 i 60 minuts: el temps depèn de la persona i de si es té la panxa plena. El viatge –que pot ser agradable o un calvari– dura entre 4 i 6 hores.

El cor batega més de pressa (de vegades). Es dilaten les pupil·les i, en els primers moments, es fan badalls sense son. Poden provocar nàusees, sensació de debilitat, calfreds, vertigen, mal de cap, boca seca, suor i calor.

Convé saber

És una droga amb la qual no es pot jugar. Si una persona està indecisa, no és madura emocionalment, o té el cervell delicat, se la juga molt!

L’expressió tradicional catalana «estar tocat del bolet» mostra la pitjor conseqüència que pot tenir-ne el consum: quedar-se penjat o penjada per tota la vida. Perquè això passi, ha de ser una dosi alta i tenir una predisposició personal als desequilibris psicològics.

De vegades provoquen al·lucinacions de bon rotllo, però de vegades també de mal rotllo. Això últim sovint és més fàcil que aparegui quan:

 • Fan por; no s’haurien de prendre si no es té molt clar.
 • Es té tendència a ratllar-se o a tenir mals rotllos de cap. Si s’han tingut males experiències amb altres drogues, segurament amb aquesta també passarà. I potser amb més intensitat si la quantitat no és gaire baixa.
 • S’està passant una mala època.
 • S’han de fer coses que suposen estrès o maldecaps.

Dins la família dels psilocibes, n’hi ha de diferents classes: uns són molts més forts que els altres. Els que es venen acostumen a ser mexicans o hawaians; aquests últims són més potents.

N’hi ha de secs i de frescos. Els secs tenen 10 vegades més potència que els frescos (que tenen un 90% d’aigua), per això cal anar molt més en compte.

Si tu ets, si tu estàs

Si t’agrada tocar de peus a terra i no et mola que se te’n vagi l’olla, pots passar-ho malament, sobretot a causa de la sensació de descontrol.

Si passes per moments difícils, tens preocupacions o no és el teu millor moment, és més fàcil que aparegui un mal viatge. Abans de decidir prendre’n o no, mira’t per dins: com estàs?

Definitivament, no en prenguis si tens problemes psicològics: els bolets els intensifiquen o fan que n’apareguin de nous.

Si has tingut males experiències amb bolets, és millor no repetir o esperar un temps: és fàcil que torni a passar.

No en menjaré

No tindràs el risc de tenir cap mal viatge ni sorpreses desagradables.

Si les teves col·legues en prenen i tu decideixes no fer-ho:

 • Pots riure molt amb ells (i d’ells), sempre que s’ho prenguin bé.
 • Pots ser de gran ajuda en moments complicats, com ara:
  • Quan a algú li agafa mal rotllo: pots tranquil·litzar-la, o trucar a urgències si cal.
  • Si  alguna persona es flipa molt i perd la sensació de perill.
 • Pots conduir tu.

Potser no et sents còmode i no et mola el rotllo amb ells. Si és així i decideixes marxar, mira de fer-ho de manera suau i sense deixar males vibracions.

En menjaré

 • Cal que sàpigues què tens a les mans. Informa’t abans de quina espècie i varietat són, de la seva potència i de les quantitats exactes.
 • Comença amb petites quantitats i observa la reacció; sempre ets a temps de consumir-ne més. Si no n’has pres mai, la teva dosi sempre haurà de ser menor que la de la gent ja iniciada.
 • Consumeix-ne amb gent de confiança i en un espai tranquil. Evita menjar bolets amb persones desconegudes o col·legues d’un sol dia. Assegura’t que aquestes persones et fan sentir a guts i que et podran ajudar en cas de problemes.
 • Si no et pugen, tingues paciència. Com que es mengen, per notar els seus efectes hauràs d’esperar a fer la digestió, i això triga un temps. Si no tens paciència i en menges més, et pot pujar tot de cop i potser passar-ho malament.
 • Si alguna persona té un mal viatge, has de:
  • Portar-la a un lloc tranquil perquè es relaxi i no deixar-la sola.
  • Parlar-li amb calma i amb una veu suau.
  • Recordar-li que el que li passa és pels bolets i que el mal rotllo passarà quan els seus efectes s’acabin.
  • Evitar fer res que pugui malinterpretar i li faci venir més paranoies i angoixa (com assenyalar-la o que noti que n’estem parlant).
  • Deixar que esculli què vol fer: si vol parlar o no, si li ve de gust caminar…
  • Parlar-li de coses que li donin bon rotllo, que la facin sentir a gust i en confiança.
  • Si no passa o augmenta, portar-la a urgències (tel. 112).
 • Assegura’t que no has de fer res que pugui interferir en l’experiència, com tornar a casa a alguna hora, currar al dia següent, estudiar o anar a un dinar familiar. Pot ser que no puguis dormir. Deixa’t estona per recuperar-te.
 • No has de conduir, estar en llocs amb perill o fer burrades. No pugis a murs, ni t’apropis a marges on puguis caure.
 • Espaia els consums. En el cas que se’n vulgui tornar a prendre, cal deixar passar força temps (setmanes o mesos), perquè el nostre cap i el nostre cos ho necessiten.
 • Evita barrejar-los amb altres drogues. Si el viatge és imprevisible, mesclant altres drogues, encara més.

Diuen (els col·legues, la tele…)

Que són com els tripis

La veritat és que els efectes tenen una certa semblança. Encara que els efectes són més suaus, més predictibles i duren menys.

Que pots quedar-te penjat

Després de prendre bolets, poden aparèixer problemes psicològics (depressió, ansietat, paranoies…). A vegades un mal viatge no acaba quan els efectes desapareixen. Això passa quan la persona ja patia aquests problemes o no estava del tot bé.

Que els bolets es prenen al bosc

Cal buscar un lloc amb poca gent, on ser-hi a gust; trobar tranquil·litat i seguretat. Si el bosc no ho és, perquè no hi ha costum d’anar-hi, millor anar a un altre lloc.

Que, com que són naturals, són sans

El fet que siguin naturals no vol dir que no pugui passar res perillós, o que no siguin potents; només que no hi ha adulteració i és més fàcil controlar-ne la dosi.

Que els bolets al·lucinògens són legals

Encara que siguin naturals i puguin trobar-se a la muntanya, poden posar una multa de més de 600 € si són per consumir, o poden acusar la persona de tràfic si en ven o en porta molta quantitat.

Autotest consum