Els porros són una droga força polèmica. Per a algunes persones és com si fos innòcua i que no passés res per prendre’n; per a unes altres és com si fos una mena de dimoni causant de tots els mals de la joventut.

Què fan


En general, fan que canviï:

 • La cara: somriure fàcil i ullets vermells.
 • El pensament: rotllo filosòfic i, alhora, estar empanat i a la parra.
 • La parla: més lenta o parlar sense dir gaire cosa, més riure.
 • El metabolisme: més gana.
 • L’activitat: més apalanque i amb son, i amb més mandra per moure el cul.

Alguns tipus de maria –que poden ser molt potents i canyeres– poden provocar efectes més extrems (posar com una moto o, fins i tot, efectes al·lucinògens).

Tot plegat depèn de com s’és i com es té el cervell, què es fuma, d’on es fuma, amb qui, quina quantitat, en quin moment, etc.

Convé saber


Quan es parla de cànnabis –nom de la planta– es fa referència a l’haixix i la maria.

De xocolata, n’hi ha de diferents tipus: el pol·len –teòricament més natural–, l’haixix (pot ser de primera selecció, de segona, tercera, «apaleao»…).

L’haixix està força adulterat però normalment amb substàncies naturals poc nocives. En general, la qualitat no és bona.

La maria pot sorprendre més. De vegades de bon rotllo i d’altres de mal rotllo (si és forta, amb poca, la ratllada pot ser heavy).

Quan la planta és d’interior acostuma a ser més forta. I les varietats índiques en general són més relaxants i les satives més psicoactives.

Si es compra en el mercat negre, no se sap què té o deixa de tenir.

Si tu ets, si tu estàs


Si tens tendència que el coco et faci males passades –perquè tens un diagnòstic o perquè tu ho saps–, fumar-ne pot ajudar que tinguis alguna crisi forta.

En cas que tinguis algun trastorn de tipus psicològic, els porros te’l poden complicar.

Si ets una persona molt tranquil·la i pausada (t’apalanques fàcilment, et fa pal fer coses, ets despistada…) vigila amb els porros: treuen energia.

Si els utilitzes per calmar-te (ets una persona nerviosa) o per desconnectar (tens mals rotllos a casa, amb una exparella…) pots tenir més facilitat d’enganxar-t’hi. Millor si busques solucions que no passin per la química.

No en fumaré


A estones pots passar-ho molt bé amb gent que en fuma, rient amb ella o –de vegades– d’ella. Si són dels i les que no paren de fumar-ne, pot arribar un moment que et ratllis perquè no mouen el cul o xerren sense dir res, i tu estàs en una altra història. En cas que t’hi trobis malament, te’n vas tranquil·lament.

Pot ser que no parin de rular  porros. Aleshores els pots passar tal com vénen a qui en fumi (així no cal donar explicacions). Quan es convida no és per fer mal; acostuma a ser un acte de generositat.

Si alguna vegada tens curiositat de provar-los, fes-ho amb algú amb qui estiguis a gust. Assegura’t que és perquè tu vols i no perquè estàs envoltat o envoltada de fumetes.

En fumaré


Si decideixes fumar-ne, que sigui perquè realment ho has decidit tu i no perquè hi ha col·legues que ho fan, perquè te’l passen o perquè entre certa gent queda més guai.

Utilitza les neurones per triar el moment i el lloc per fumar-ne, i per posar-te un límit.

Fumar-ne a totes hores i a tot arreu és senyal que se t’escapa de les mans.

El centre d’estudis o el curro no són llocs per fumar porros:

 • Si en fumes, no pillaràs res del que diuen els profes i hauràs d’estudiar el triple. A més, potser al centre et donen el toque o avisen la família.
 • Si vas fumat o fumada a treballar i remenes maquinària o fas tasques perilloses, pots tenir un accident.

Vés amb compte:

 • Si fumes o en tens en qualsevol espai públic et pot caure una multa (mínim 600 €). Si ets menor, hauran d’avisar a casa.
 • Si et troben venent-ne, amb molt o repartit poden pensar que és per traficar, i la cosa es complica. És un delicte castigat amb una mesura judicial (amb privació de llibertat o sense).
 • Si es fuma en un lloc públic, pot fer mala imatge o que nens i nenes vegin el que no han de veure.

Si els porros no t’entren bé, para i no siguis  masoca. Que hi hagi col·legues que els entri bé, no vol dir que et passi a tu.

Si et treu les ganes de fer coses o et quedes hores flipant a la consola, la tele o en un banc de la plaça… pensa-t’ho: que et moli fumar porros no vol dir que no hagis de fer res més.

Al lloro amb les mescles:

 • Porros + alcohol = sense ganes, apalanque i col·locon. Hi ha «pàl·lides» o «blanques» (baixades de tensió) més fàcilment.
 • Porros + pantalles = activitat cerebral quasi nul·la.
 • Porros + tabac = més addicció. El tabac és més addictiu que el cànnabis: si no tens porros, evita fumar tabac. Si no pots, pot ser que estiguis enganxat o enganxada a la nicotina, al cànnabis o a les dues substàncies.

Si proves pastissos, galetes, iogurts, trufes… amb maria o xocolata, fes-ho en poca quantitat i no et deixis endur per la gana. Pot trigar més d’una hora a pujar i és molt més potent que fumat (hi ha qui acaba amb ratllades fortes o a l’hospital).

Diuen (els col·legues, la tele…)

Que els porros són millors que el tabac

Normalment en porten, de tabac! És veritat que un paquet al dia peta la salut i enganxa molt més que un parell de porros. I també ho és que un parell de porros afecten molt més el coco que tot un paquet de tabac.

Que el consum propi està permès

Consumir cànnabis en un espai públic o portar-ne poc no està penat (no et duran a judici ni a la garjola), però sí que està sancionat (amb un mínim de 600 €).

Vigila d’anar a comprar-ne per a més gent: se’n porta més quantitat i es pot entendre que és per vendre.

Que es poden tenir tres plantes de maria 

Hi ha qui opta per plantar maria a casa: evitar pillar i tenir contacte amb el mercat negre, i té més informació sobre com és. Si es tenen a la vista, hi pot haver problemes amb el veïnat i, si són moltes, ningú no es creurà que siguin per consum propi.

Que fumar porros mata neurones

Els porros afecten la memòria, l’atenció i la concentració, però l’impacte que pugui tenir en el cervell dependrà directament de les característiques personals de qui en fuma.

vídeo

Autotest consum