Primer de tot hem de dir que fumar sempre suposa un risc, i cal tenir clar que no hi ha cap consum segur. Però sí que és veritat que hi ha maneres que sumen més perills que d’altres.

Així que toca parlar sobre els filtres alhora de fumar porros! Hi ha qui utilitza filtres d’acetat, altres de cartró, de vidre, de fusta o fins i tot qui no en fa servir.

D’entrada cal dir que utilitzar un filtre és important (no només posar-hi una “boquilla” qualsevol, sinó un filtre de veritat), ja que redueix alguns dels riscos que es donen al fumar. Per començar el filtre serveix per refredar el fum produït per la combustió, reduint així la temperatura del fum que els fumadors s’empassen (fum que està a altes temperatures i que crema les vies respiratòries). També serveix per reduir les partícules nocives del tabac i de la pròpia combustió, fent així que arribin menys partícules a l’organisme de la persona fumadora. Tot i això com ja hem dit, cal tenir en compte que minimitzen la temperatura però no eviten que es cremin les vies respiratòries, o que filtren algunes partícules nocives, però no totes… tot i això, qualsevol reducció és bona, i un bon lloc per començar!

Així doncs escollir un filtre o un altre té grans diferències ja que protegeixen de diferent manera. Sense cap mena de dubte la pitjor idea és no utilitzar filtre, ja que no es refredarà el fum i no hi haurà cap barrera per les partícules nocives.

 

 

Els filtres de cartró, si bé és cert que en part redueixen la temperatura, també és cert que conforme es va consumint el porro el cartró s’escalfa i cada cop filtra menys. Et sona allò de “la tacha sempre rasca més”? A més el filtre de cartró no filtra tampoc partícules nocives, per tant no es gaire bona idea tampoc.

Hi ha la opció de fer servir els filtres d’acetats típics de les cigarretes, ajuden a minimitzar la temperatura del fum, filtren partícules i realment no es perd tanta substància psicotròpica com habitualment es pensa. Per aquests filtres, una bona alternativa amb molt menys impacte ambiental, són els filtres orgànics i biodegradables que es poden trobar als estancs.

Hi també existeixen altres opcions, reciclables com els filtres de plàstic, els de vidre o els fusta. Que tot i ser reciclables és important netejar-los entre diferents usos i de tant en tant renovar-los per uns de nous.

Pel que fa als filtres de plàstic, tot i que filtren més partícules nocives que els filtres d’acetat, tenen el perill que el plàstic pot cremar, produint així fum més tòxic encara.

Per últim els filtres de vidre i de fusta, tenen menor impacte sobre el medi ambient que la resta de filtres i aporten una reducció de riscos semblant als filtres d’acetat i de plàstic.

Així doncs, per no assumir cap risc el millor és no fumar, però si has decidit fumar hi ha diferents opcions per a protegir-se, tant a tu com al medi ambient!