Ja fa uns anys que el consum de les anomenades begudes energètiques s’ha normalitzat entre la població, especialment entre adolescents i joves. Segur que coneixeu algú que de tant en tant se’n beu una llauna. O potser algú que se’n veu més d’una, i potser qui les fa servir sovint en el seu dia a dia.

Però ja sabem com va: que quelcom estigui molt present o inclús que sigui molt consumit, no es significa automàticament que en tinguem molta informació o coneixem els efectes que pot tenir. Així que; què són les begudes energètiques? Són realment energètiques?

Aquest tipus de productes són realment refrescos excitants carregats de sucre i amb elevades quantitats de cafeïna, taurina, glucuronolactona, inositol, vitamines, guaranà i altres substàncies (també dependrà de la marca la quantitat i la qualitat d’aquestes). La majoria d’aquestes substàncies són estimulants, però no energètiques com ens fa creure el nom amb que les comercialitzen i les publiciten.

Hem de tenir clar doncs que no aporten una dosi extra d'”energia”, simplement bloquegen la sensació de cansament i la fatiga, que s’emmascara durant un període de temps i així és com provoquen la sensació de tenir “més energia”. I un cop passat aquest efecte, el cansament i la fatiga tornen amb més força, ja que no s’ha descansat.

Una situació que podem viure és tenir un col·lega a qui li costa arrencar pels matins (oi que sí?) i es beu un d’aquests refrescos abans d’entrar a classe o a currar, o ho fa al descans amb l’entrepà. Potser no és la millor idea i es poden cercar alternatives amb menor impacte. Segur que es poden fer altres coses, com intentar descansar més dormint més hores, millorar la qualitat del son (per exemple descansant de pantalles una estona abans d’anar a dormir…) o, si es vol optar per prendre quelcom, que sigui en dosis més reduïdes i que es poden mesurar per una mateixa, com prendre’s un té o un cafè enlloc d’un refresc d’aquest tipus (que a més podem cercar que siguin productes ecològics o inclús de comerç just, i pensar també en els altres impactes que tenen els nostres consums).

Camuflar el símptoma no farà desaparèixer el problema. Si la teva col·lega segueix sense descansar prendre’s una beguda estimulant li permetrà funcionar durant uns dies, però hauríem de pensar si és una opció que es pot mantenir durant molt temps. Val la pena posar-se amb la causa de fons per no anar sumant-hi més històries 🙂