Avui anem amb un bàsic!

En espais festius o en algunes celebracions, hi ha qui decideix consumir begudes alcohòliques. I molt sovint, una bona majoria d’aquesta gent, decideix beure algun tipus de beguda alcohòlica barrejada amb un refresc. D’això habitualment se’n diu combinat, cubata, cubalibre si ets un boomer, o noms no gaire elaborats i que donen bastants pistes sobre com es fa el combinat en qüestió com gintònic o roncola, per posar dos exemples.

Però què passa amb aquestes barreges?

Anem a ser honestes: hi ha qui diu que prefereix barrejar pel sabor del propi combinat, però el més habitual és que aquestes barreges es facin perquè l’alcohol té mal gust. No agrada, per això s’ha de barrejar. Com si fos obligatori haver de beure alcohol, i s’ha de barrejar per tolerar millor el mal tràngol. Així doncs, podem dir que els combinats (especialment aquells fets de botellón, amb gairebé qualsevol tipus de refresc) serveixen per camuflar el mal gust de les begudes alcohòliques, especialment les destil·lades que són les que s’acostumen barrejar: es converteix una beguda poc desitjable i difícil de beure, en una beguda “saborosa”, i per tant, més desitjable.

Aquest gust “més desitjable”, a vegades, comporta una conseqüència no cercada, i és que qui consumeix aquest tipus de beguda perdi la percepció de la quantitat d’alcohol que està ingerint, i per tant acabi bevent més alcohol del que pretenia en un inici.

A això cal afegir un element més a tenir en compte. L’alcohol és una substància que deshidrata, i per tant que dóna set. El sucre (dels refrescs) afegit als combinats, en metabolitzar-se a la sang també deshidrata, per tant també donarà set a qui en begui. És a dir, barrejar alcohol amb refresc farà que augmenti la sensació de set, que si s’intenta calmar tornant a beure un combinat tan sols aconseguirà augmentar aquesta espiral de set i deshidratació. És a dir, beure alcohol sense “camuflar” tampoc és una bona idea.

El que és una bona idea sempre, si s’ha decidit consumir alcohol i especialment quan es beuen combinats, és alternar el consum de begudes alcohòliques amb aigua o altres begudes que ni siguin alcohòliques ni tinguin sucres afegits.

Aquesta hidratació a més comportarà reduir els efectes de la ressaca, que no és altra cosa que la deshidratació dels teixits que formen el cervell. Vaja, que el consum de combinats, doncs, també fa que s’augmentin els efectes de la ressaca de l’endemà.

Per últim és interessant saber que el gas present a la majoria de refrescos amb què se solen fer combinats contribueix a fer que l’alcohol passi més fàcilment a la sang. Per tant, augmenta el risc de patir una intoxicació etílica, especialment si aquest consum es fa de manera ràpida, en grans quantitats i/o amb l’estómac buit.

En resum, l’única barreja que es recomana és la que hidrata!