Pot la mateixa substància tenir efectes molt diferents en dues persones? Pot el mateix porro donar “col·locons” que no tenen gaire a veure? Inclús reaccions que semblarien oposades?

Ara que ja hem captat la teva atenció, un aclariment previ:
Una de les coses que expliquem habitualment –i no ens cansarem de fer-ho- és que cada persona és diferent. I sabem que això sembla estúpid de repetir quan es tan conegut. Però clar, aquest a qüestió en relació a les drogues és molt i molt important.
I per què és important? Perquè en alguns temes fa molt difícil establir regles generals o explicacions universals que donin respostes úniques que serveixin per a tothom.

Tornem a la pregunta inicial, i per posar un exemple amb el cànnabis: potser heu sentit històries de dues persones a qui, consumint la mateixa marihuana, els hi ha fet efectes totalment diferents. O persones (més de les que s’acostuma a comentar, perquè no queda bé) a qui l’experiència els hi ha resultat fins i tot desagradable quan tothom li havia fet “publicitat” del contrari.
A vegades, davant aquestes situacions, es repeteixen mites de l’estil “tot és acostumar-se”, “s’ha d’insistir perquè el cos s’habituï”, “això és que no en tens ni idea”, o d’altres comentaris sense gaire fonament.

 

 

Si fem cas a un estudi recent, la realitat pot ser prou diferent. Si bé es cert que habitualment els efectes s’atribueixen a la substància, en aquest cas seguint l’exemple que hem proposat, al tipus de marihuana –la varietat de la planta, els cannabinoides presents com el THC o CBD, etc.-, les característiques de la persona podrien ser encara més rellevants. Per a ser més precises, com reacciona una part específica del cervell al cannabinoide més famós, el THC.

Segons aquest estudi el nucli accumbens, una regió del nostre cervell que s’encarrega de classificar les sensacions que percebem i especialment les sensacions gratificants (però també té un paper destacat en processos de motivació, de planificació de la conducta o d’avaluació de les situacions) està alhora vinculat a les sensacions desagradables o aversives. I també segons aquest estudi, el THC pot activar zones diferents d’aquest nucli segons la persona (i la seva disposició neurològica, o genètica, o altres motius que s’estan investigant), generant experiències ben diferents.

 

 

Sigui com sigui, i en resum: doncs si, a persones diferents, els efectes poden ser diferents. I per molt que haguem sentit experiències de persones, llunyanes o propers, no podem donar com a veritats universals les mesures o els consells o les vivències d’altri.

Reflexionar, ser persones crítiques amb la informació que rebem, assegurar-nos que la informació que tenim està fonamentada, escoltar-se a un mateix o una mateixa… seran sempre grans idees!

I per si algú us interessa la ciència en el seu format més “dur”, aquí teniu l’estudi al que fem referència.