La publicitat de les begudes energètiques insisteix en presentar-les com begudes que donen energia, eliminen el cansament, faciliten la concentració o augmenten el rendiment. Sovint s’associen a esports extrems, a curses de cotxes, a nits llargues de diversió. Són patrocinadores d’esports i esportistes i les seves marques hi apareixen arreu.

redbuuymonster

Si preguntem a la gent, ens diran que es poden fer servir per a fer esport, per a estudiar, barrejades amb alcohol per aguantar tota una nit de festa… són com un remei màgic, que s’utilitza per a tot. Així que es poden consumir també en qualsevol moment. I en grans quantitats perquè… no hi ha risc, oi?

Doncs la realitat és que no serveixen per cap d’aquestes coses (estudiar, concentrar-se, rendir més…) ni tenen cap dels beneficis que la gent li suposa. A més, les begudes energètiques poden ser nocives segons com les fem servir i en quantitats no gaire elevades.

A més de tenir una quantitat desmesurada de sucres, aquests altres “ingredients” que contenen (taurina, ginseng, guaranà… i algunes no sabem ben bé ni què porten) no serveixen pel què s’anuncia. Sovint dues begudes energètiques no s’assemblen entre elles en res més que el què promocionen els seus anuncis (i en els sucres!).

Algunes es basen en cafeïna (a grans quantitats) o com a molt algunes vitamines del grup B (en trobaràs més en els fruits secs que en aquestes begudes), i no eliminen realment la fatiga o l’esgotament, només els inhibeixen temporalment. És a dir, és normal tenir una sensació de baixada més important després de prendre aquestes begudes.

La seva barreja amb alcohol està desaconsellada absolutament; al tractar-se d’estimulants, i la seva barreja amb un depressiu pot portar a problemes importants.

Quan una cosa sembla que serveix per a tot i no serveix per a res, la resposta llavors, és simple, serveix per a fer diners.

burnSeduction