Com repetim sovint, la millor manera de prevenir riscos amb les drogues és no consumir-ne, i en aquest període d’excepcionalitat (tant per l’emergència sanitària com per les mesures de confinament) aquest consell és encara més adient. A dia d’avui tenim ja al nostre abast moltes informacions al voltant dels riscos en la relació entre el SARS-CoV-2 i les drogues.

A més les substàncies ens poden portar a estats que ens facin molt més complicada la gestió del moment que estem vivint: per exemple, l’alcohol pot incrementar l’ansietat i l’estrès i descontrolar les emocions; els estimulants (com l’amfetamina o la cocaïna) també augmenten els nivells d’ansietat; l’mdma pot comportar una posterior “baixada” de serotonina, que regula l’estat d’ànim; el consum de cànnabis pot augmentar la sensació de desmotivació… tot situacions que no ajuden gens en aquests moments de confinament.

I per últim, també hem de tenir en compte que per norma general l’ús de substàncies pot alterar la nostra percepció del risc i fer que ens relaxem en situacions i pràctiques en que d’altra manera no ho faríem. Per exemple, en aquest moment saltar-nos les recomanacions sobre el confinament.

Si amb aquestes informacions, et sembla interessant aprofitar el moment per a reduir o deixar els consums. en aquest post tens algunes idees i consells.

Si d’altra banda estàs pensant en consumir, et fem algunes recomanacions per a reduir els riscos el màxim possible.

 

 

La primera de totes és recordar la importància de quedar-nos a casa, excepte a les franges horàries recomanades i per les activitats indicades. Això inclou, òbviament, no fer escapades (especialment en grup) i no sortir “de festa” (ni als parcs, o al bosc, o a qualsevol altre lloc). I tampoc organitzar festes a casa per a que vinguin d’altres persones. A més, si comparteixes pis i voleu celebrar alguna coseta de tant en tant, feu-ho en dies específics i poseu especial atenció a que els consums no s’escapin de les mans per inèrcia o dinàmica col·lectiva (que una companya es vulgui fer una cervesa no vol dir que ho haguem de fer la resta!).
Si de totes maneres et planteges sortir a aconseguir alguna substància (com pot ser tabac o alcohol, o substàncies no legals) segueix les recomanacions oficials al màxim. Minimitza les sortides i fe-les el més ràpides possible. No t’entretinguis ni aprofitis per consumir fora de casa, ja que tens possibilitat d’emportar-te més d’una multa (per saltar-te el confinament i per tenir o consumir drogues a la via pública, en el cas que siguin substàncies il·legals), a més d’exposar-te (o exposar a d’altres) a un major risc de contagi. I extrema les precaucions en les franges horàries dedicades a l’esport i el passeig, ja que és quan més persones hi ha a l’espai públic i amb més compte has d’anar!

La segona és no compartir. Si estàs amb d’altres persones, no comparteixis el consum de cigarretes, vapejadors, porros o pipes de cap tipus, però tampoc comparteixis gots, ampolles o llaunes. A l’hora de dosificar substàncies, tingues especial compte en només tocar aquella que et prendràs (i tenir-ho en compte no només per l’ocasió de prendre’n sinó també per a les següents ocasions si s’utilitza només una part).

La tercera, cuida la higiene en tot el procés. Renta’t les mans, abans i després de manipular les substàncies i toca només allò que prendràs. Neteja bé amb alcohol tot allò que facis servir (des de les llaunes a les pipes) i desinfecta els estris que faràs servir especialment si no saps si d’altres persones l’han tocat (des d’un encenedor, a un grinder per la marihuana, una targeta o cartró per als estimulants), o les superfícies que utilitzaràs.

 

 

La quarta, dosifica’t. Tant en el moment de consumir com anteriorment. Pots tenir dividides les substàncies (sigues quines siguin, des de cigarretes, a porros a d’altres) en dosis, i decidir la quantitat a prendre prèviament, desant la resta en un lloc segur o menys accessible, per a no improvisar i prendre’n més del compte o fer-ho de forma poc segura. A més, tingues en compte que la durada del confinament encara és incerta i procura repartir i espaiar els consums, també per a no quedar-te’n sense i exposar-te més del compte per a voler tornar-ne a aconseguir (i pensa que les persones que en venen també estan en quarantena i et serà més complicat, així com hi haurà més riscos si n’has d’aconseguir de persones desconegudes o llocs que no coneixes).

La cinquena, tingues més present que mai els consells per pervenir riscos que hauries de tenir sempre en compte. Per posar alguns exemples: procura mantenir-te hidratat o hidratada, no provis substàncies que no hagis provat anteriorment i de les que desconeguis els seus efectes o com t’impacten a tu individualment; procura no consumir substàncies de les que desconeixes l’origen o a poder ser consumir només substàncies que haguessis testat abans; no barregis drogues; o sigues conscient de si pots enfrontar la ressaca al dia següent. Et recomanem que facis una ullada als diferents apartats de la web per a refrescar aquests i d’altres consells!

 

 

La sisena, cuida’t en tots els aspectes! És una bona idea en aquesta temporada cuidar especialment l’alimentació, la hidratació, algunes rutines d’exercici físic i els temps d’oci de qualitat al marge de les substàncies. Evita abusar de les begudes estimulants (com el cafè o les begudes energètiques). Estigues especialment atenta a les coses que et marxen de les mans quan consumeixes: tingues a ma aigua i/o menjar només per a tu en aquestes situacions; no aprofitis el moment per a gestionar conflictes o malestars; prepara condons i/o barreres de làtex; no deixis encàrrecs o tasques a fer -que tingui a veure amb sortir al carrer- per després d’aquests consums; o moltes d’altres coses. Pensa-hi una mica abans de consumir, fes previsió i prepara’t!

I la darrea, procura no augmentar el teu consum durant l’aïllament. Estigues especialment atent o atenta a si els teus consums estan canviant i en quins moments ho estan fent. Procura cercar alternatives als consums quan estiguis més ansiosa de l’habitual o més nerviós del normal (pots fer una ullada a aquest post) per algunes idees. Cada vegada que vulguis consumir, et pots preguntar si realment és el que necessites i quant (per exemple, en una escala de l’1 al 10) i cercar altres formes de passar el moment (calmar l’ansietat, enfrontar l’avorriment, etc.).

Recorda que sempre tens disponible la Línia Verda si tens dubtes o vols aprofundir en alguna cosa (un servei d’informació i orientació i acollida, on es pot adreçar qualsevol persona que vulgui fer una consulta relacionada amb les drogues).

Facis el que facis, cuida’t al màxim!