A vegades, quan es modifiquen algunes de les nostres rutines, la resta d’activitats del nostre dia a dia o de la setmana també es poden veure trastocades. Alguns cops es donen canvis encara que no en siguem gaire conscients, tot i que ens sembli que no hi ha gaire relació. Això pot haver-nos passat de forma més o menys conscient durant el confinament si prenem drogues.

Algunes persones poden haver reduït dràsticament el seu consum mentre d’altres el poden haver augmentat sense adonar-se’n, es poden haver afegit consums en moments on no hi eren anteriorment o poden haver canviat el consum d’algunes substàncies per d’altres que estan més a ma o són més accessibles. Tots aquests canvis, més petits i més grans, ens mostren que el confinament pot ser una molt bona oportunitat per repensar-nos el consum de drogues, si l’entomem bé.

Fa una mica de mania sentir-ho, perquè per tot arreu ens arriben missatges de tooot el que podem fer i de tooot el que podem aprofitar per canviar i de tooot allò positiu que podem treure’n d’aquesta situació. Però és que és veritat! I ho és especialment amb les drogues!

Haver canviat les nostres rutines, passar moltes hores en convivència, deixar de sortir… ens permet plantejar-nos com estàvem consumint (tabac, porros, alcohol o d’altres drogues), ser conscients de com consumim ara i reduir el consum o proposar-nos deixar-ho!

 

 

Us proposem algunes idees que us poden anar bé (valoreu cadascú que s’adapta millor a la vostra situació) per a deixar els consums:

 • Pots començar en qualsevol moment! No cal que sigui cap dia especial ni fer processos previs, però si et ve de gust ho pots fer: pren-te uns dies per a preparar-te o fer-te a la idea, marca’t un dia específic per a començar i endavant!
 • Cerca a algú amb qui tinguis confiança per a explicar-li el que et vas proposant i que et vagi acompanyant, amb qui puguis compartir els moments difícils i també els moments de satisfacció de les petites i grans coses que aniràs notant.
 • Si no vols fer-ho a soles, cerca un aliat o aliada que estigui en la mateixa situació que tu i plantegeu-vos-ho com un repte i un viatge conjunt.
 • Busca algun amic o amiga que ho hagi deixat; potser les seves experiències et serviran de guia, potser no, però et servirà de motivació conèixer d’altres que ho han aconseguit i que poden compartir quines millores han notat.
 • Desfés-te del que tens o no reposis un cop s’acabi.
 • Evita fer aquelles coses que et porten a consumir o canviar les petites rutines que tenies de consum per algunes altres. Si per exemple et feies una cigarreta o un porro al començar a jugar a un videojoc, aparca uns dies el videojoc o comença un petit ritual nou (que no sigui canviar-ho per una altra substància).
 • Estigues atent o atenta (sense obsessionar-te) i fes-te conscient de les petites millores que vas notant en el dia a dia. Algunes poden trigar una mica més a arribar (per exemple amb el tabac, els primers dies el cos aprofitarà per a “netejar-se” i això et pot fer notar una mica de malestar però passarà aviat; amb els porros potser et costa una mica més dormir els primers dies, però després de 2 o 3 dies començaràs a notar-te progressivament més connectat/da i amb el cap més clar i amb més energia) però arribaran segur.
 • Planteja’t objectius assequibles: hi ha qui pot fer grans canvis en poc temps, hi ha qui en necessita més. És millor plantejar-se petites coses i anar-les aconseguint que voler-ho fer tot de cop i frustrar-se.
 • Procura mantenir-te ocupat/da i fes coses que et generin benestar (reprèn aficions, fes exercici físic, queda amb les teves amistats online, etc.). Posa en pràctica tècniques de relaxació o d’altres estratègies per a controlar l’ansietat o l’estrès.
 • No et desanimis si et costa a estones o si en algun moment no ho portes tan bé com voldries: forma part del procés!

A més, estar a casa amb la família o amb companys i companyes de pis (o inclús si estàs passant el confinament a soles, cercant les estratègies adequades) se’ns pot fer estrany o complicat a moments, però pot ser una oportunitat fantàstica per a que ens donin suport (tant si els ho volem explicar com si creiem que no és el millor fer-ho).

 

 

Potser no et veus deixant de consumir, però si per intentar reduir el consum, aquesta pot ser també una molt bona opció. Et proposem que segueixis els mateixos consells d’abans i afegim algunes idees més:

 • Redueix la quantitat i posa un límit al consum. Per exemple marca’t un nombre de cigarretes al dia. Posa menys quantitat de marihuana o haixix als porros (però no aprofitis per a fumar-ne més!). No improvisis cada dia, fes-ho de forma consistent, i si vols ves reduint progressivament a mida que avancin els dies.
 • Evita consumir a llarg de tot el dia o fer consums elevats en poc temps.
 • Si els consum no són diaris, fes-los els més excepcionals possible (mantén-los al cap de setmana, o un dels dies del cap de setmana o uns dies determinats al mes).
 • Retarda al màxim el primer consum del dia. Si pots, que sigui a la nit, o un cop hagis acabat les teves tasques i activitats que t’has proposat (i procura no fer-les més ràpid per a consumir abans; planteja’t quelcom realista abans de fer-te trampes).
 • Procura consumir de forma tranquil·la i pausada.
 • Mantingues les substàncies guardades i agafa només la quantitat justa que t’has plantejat consumir.

Potser hi ha qui pot fer aquests canvis amb més facilitat, o potser hi ha qui necessita més suport o més temps per a fer-los, però sabem que es poden fer! Qui sap si sortim d’aquesta quarantena millor del que hi hem entrat!

I si creieu que durant aquest temps necessiteu ajuda o orientació respecte al vostre consum o bé el consum d’algú del vostre entorn, podeu cercar als vostres recursos locals (n’hi ha molts que segueixen donant atenció aquests dies (per telèfon o online) o també podeu posar-vos en contacte amb el servei d’orientació sobre drogodependències o Línia Verda (900 900 540).

Ànims amb tot i cuideu-vos!