La cafeïna ens és molt familiar! La coneixem bàsicament com allò que fa que el cafè sigui cafè (excepte quan és descafeïnat, que segueix sent cafè, però sembla que no tant).

A més, a dia d’avui la cafeïna es troba també a altres begudes tipus refrescs, a begudes energètiques o també a suplements esportius (per fer una llista curta). I també com a adulterant d’altres drogues, però això seria un altre tema 🙂

El que no és tan conegut és que aquesta molècula també té altres noms (com guaranina, teïna o mateïna) que són diversos perquè provenen de les diferents plantes de les que es poden extreure (i que es pensava que eren diferents abans d’esbrinar-ne la seva estructura química) i que poden arribar a ser desenes: com la teïna del té o, com us podeu imaginar, la guaranina del guaranà. Ja veieu que amb els noms no sempre s’és molt original.

 

 

La cafeïna és considerada per molta gent com una droga, la més consumida a nivell mundial, però no es considera com a tal per les llistes de fiscalització pertinents (tal i com entenen aquestes les drogues). Sigui com sigui -i de forma molt resumida- la cafeïna activa el sistema nerviós central, provocant cert increment en l’alerta i la vigília; una de les coses que fa és bloquejar els receptors encarregats de l’adenosina, que és l’encarregada de fer-nos experimentar cansament i son, així que aquests efectes són més lleus. Com a d’altres efectes que es poden percebre, la cafeïna pot accelerar la respiració i el ritme cardíac, i en dosis altes pot arribar a causar rigidesa muscular. I al ser molt diürètic, és a dir, que ens fa orinar amb més freqüència, fa treballar molt els ronyons. Hem de tenir clar que en grans quantitats pot causar una intoxicació.

I una intoxicació de cafè és molt perillosa. Per exemple, un consum excessiu poden ser dues o més begudes energètiques!

 

 

Si anem més enllà del cafè (o del mate o el te) i explorem les begudes energètiques o els coneguts com “suplements alimentaris”, una de les coses importants que hem de tenir en compte és que la cafeïna, en aquests nous formats en els que està apareixent, està afegida de forma artificial. Com totes les molècules que es troben en elements naturals (a plantes, arbusts o arbres com és el cas), gran part dels possibles beneficis que s’hi troben poden donar-se perquè estan combinats amb d’altres compostos que tenen efectes perquè treballen plegats. Aïllar aquests components i “fabricar-los”-los en d’altres formats en modifica els efectes.

En la coneguda com a “nutrició esportiva” la cafeïna s’hi ha introduït en molts elements (barretes, begudes especialitzades, productes “enriquits” amb cafeïna…) amb una espècie de promesa que aquesta millora el rendiment. Si bé els efectes estimulants del cafè són ben coneguts, la relació amb la cafeïna i l’augment de rendiment físic és controvertida: s’ha demostrat que en dosis molt concretes pot tenir alguns efectes durant períodes específics de temps (de tipus resistència), però no s’ha demostrat per exemple, una relació amb l’exercici d’alta intensitat (o de força, o de curta durada) com alguns suplements prometen.

 

 

I això passa també amb alguns elements cosmètics, o productes que prometen pèrdua de pes o reducció de greixos. Promeses que no es compleixen.

Si bé la cafeïna està present arreu, no és aquesta “solució per a tot” que ens volen fer creure!