Vapejar està de moda? No està de moda? És només una cosa de gent que vol deixar de fumar? O és una curiositat de gent jove que vol experimentar? Tot el que es vapeja es igual? És perjudicial? Ho és tant com el tabac? Què és el que atrau del vapor?

És difícil dir si allò que es veu a alguns instagrams populars o a youtube realment és una tendència que s’estén entre la gent o només quelcom visual que no es fa servir al carrer i que durarà el que trigui a aparèixer una altra cosa més atractiva. El que si és cert és que hi ha moltes preguntes i curiositat al voltant de vapejar.

Veiem si en podem resoldre algunes.

Primer de tot, recentment ha sortit al mercat el conegut com a “tabac sense combustió” que ha tornat a encendre el debat al voltant del vapeig i dels productes electrònics que poden ser una alternativa a les cigarretes. El tabac sense combustió no és el mateix que les cigarretes electròniques, les e-cigarretes o els vapejadors. I és important distingir, perquè podríem confondre’ns.

 

 

El tabac sense combustió és una “novetat” aportada per grans tabaqueres que es presenta com una alternativa a fumar, més saludable: o en teoria, amb menys riscos. No es tracta de càrregues de nicotina o líquids, sinó d’un aparell que permet consumir les “cigarretes” (unes específiques) sense que hi hagi combustió.

Parteixen de la idea, demostrada científicament de fa anys, que un dels principals inconvenients del tabac en matèria de substàncies tòxiques, són aquelles que es produeixen quan es aquest es crema i s’inhala en forma de fum. Tampoc és que ens expliquin molt quines substàncies són, perquè no interessa que es conegui el que realment “conté” el tabac, però estaríem parlant de reduir algunes de les entre 2000 i 4500 substàncies que pot contenir una cigarreta “tradicional”, principalment el monòxid de carboni fruit de la combustió, entre d’altres.

Com funciona això del tabac sense combustió? Mitjançant una bateria i un software de control, s’escalfa una làmina a una temperatura controlada que escalfa una càrrega de tabac (una cigarreta de tipus específic) i fa que “s’alliberi” sense arribar a cremar. Si les cigarretes cremen a uns 800ºC, aquests dispositius van de 260 a 300 aproximadament. Hi ha una diferència realment.

Aquestes empreses insisteixen en que no s’està “fumant”, que és una altra cosa. I que segur que si és diferent a fumar, és menys perjudicial.

 

 

Però les càrregues segueixen sent tabac; això és ni més ni menys el que s’està consumint. Les cigarretes de càrrega es compren als estancs i estan subjectes a les mateixes regulacions que el tabac “tradicional”.

Així que es tracta d’una alternativa que elimina la combustió però que segueix sent tabac, controlada per la mateixa industria tabaquera. Sembla obvi i sembla que ens repetim, però és molt important tenir-ho en compte. Hi ha qui argumenta que la indústria veu com el tabac es va fent impopular, precisament per tots els seus riscos a la salut, i necessita no perdre clientela, així que seguirà cercant maneres de tenir-la “satisfeta”. Així, els hi interessa la salut de la gent o no perdre ingressos?

Tot i que qualsevol cosa que elimini el fet que inhalem tòxics fruit de combustió és positiu, només per a que ens quedi clar, inclús les mateixes empreses admeten que es un producte que tindrà multitud de conseqüències per a la salut i que està pensat per a fumadors/es que volen seguir fumant, però que volen fer-ho amb “menys riscos”.

 

 

I llavors, seguirà interessant que s’associï el fet de “vapejar” a una imatge atractiva, interessant, de moda? I a qui li interessarà?