Des que  mitjans d’agost moltes de les mesures sanitàries van restringir especialment les activitats vinculades amb l’oci nocturn i amb els consums a l’aire lliure, la “vida nocturna” de moltes persones, que ja l’havien aturada durant els mesos de confinament i post-confinament, es va tornar a veure alterada.

També és cert que aquestes mesures no afecten a tothom per igual, perquè hi ha moltes maneres de viure l’oci nocturn, especialment en el moment actual; hi ha qui ja havia decidit mantenir les mínimes activitats imprescindibles (i esperar a fer ús d’aquests locals o d’aquest tipus d’oci a més endavant) i hi ha qui fa altres tipus d’oci nocturn que no tenen a veure amb locals d’oci, amb el “botellon” o amb la “festa”.

Però hi ha qui troba a faltar aquests tipus d’activitats i cerca alternatives o formats que, tot i no ser nous, estan donant-se una mica més aquests dies. Especialment entre adolescents i joves.

 

 

Un d’ells, i del que parlarem avui, és un petit “clàssic”: tenir “la casa sola”.

O dit d’una altra manera, aprofitar que no hi ha els pares, o qui sigui amb qui es conviu, per a organitzar una trobada a casa. I a vegades tenir “la casa sola” és només una excusa per a trobar-se en un lloc amb privacitat i lluny d’alguns dels inconvenients d’estar al carrer, i d’altres és una excusa per a fer una bona “festeta”.

Però a més de les mesures generals, que ja hauríem de tenir més que presents fent aquestes activitats i que podeu consultar sempre actualitzades aquí, hi ha altres coses a tenir en compte si a la “festeta” hi apareixen alguns substàncies? Doncs si!

El fum com a protagonista? Si es decideix fumar (tabac o porros) en aquestes trobades (a vegades hi ha qui prefereix les cases per aquest motiu) preneu aquesta decisió de forma col·lectiva: amb el fum no només fuma qui ho fa activament, sinó també qui està present i ho fa passivament, així que és important escoltar la veu de tothom i respectar les decisions de tothom. Si es tabac, sortiu fora de casa per fumar o feu-ho en un espai obert (cel-obert, pati, balcó, jardí o el carrer mateix) mantenint la distància dels 2 metres, o al costat d’una finestra oberta i per torns, assegurant la ventilació. Amb el cànnabis, recordeu que res de consum a la via pública o hi ha risc de multes de les que no tenen a veure amb les restriccions actuals!

Horari i presses? Tenir marcat un horari (generalment, quan la família torna a casa) no hauria de ser un problema; així sabem anticipadament com ens podem organitzar per a la festa i ens dona temps de recollir i aquestes coses (que també hem de fer col·lectivament) 🙂 Alhora, podem preveure quedar més d’hora per evitar algunes situacions amb l’alcohol, com per exemple que hi hagi qui tingui pressa per beure-s’ho tot o per a consumir molt ràpid per a que li “pugi”. Aquestes situacions ens posen en situacions més complicades i tenen molts més números per a que surtin malament! No cal exposar-se a perdre’s la festa o a fer a la resta perdre’s la festa.

 

 

Assaltar el mini-bar? Igual que en l’anterior, la planificació és una bona idea que hauríem de posar més en pràctica! Amb l’alcohol, agafar el que hi ha per casa, prendre begudes d’aquestes que mai no es beu ningú perquè no hi ha res més, barrejar diferents coses de graduacions diverses o orígens incerts, etc. és també una recepta per al desastre. No barrejar, hidratar-se i espaiar els consums sempre seran bones recomanacions!

És un espai segur? Que sigui casa d’algú no significa que sigui un espai igual de segur per a tothom. Hem de tenir en compte, per exemple, que moltes agressions sexuals es donen a espais privats i per part de persones conegudes. Hi ha nois que es pensen que quan una noia accedeix a anar a un espai privat això ja significa més disponibilitat per part seva per a que “passin coses”, i això és absurd. També és absurd pensar-ho pel fet que consumeixi alcohol o altres substàncies. Procureu col·lectivament que aquestes situacions no es donin i pareu els peus a qui veieu que té les coses mal enteses!

 

 

I de tornada a casa? Doncs igual que sempre, res de conduir (les bicicletes, els patinets i els patins també compten) si s’ha consumit! Un bon passeig, transport públic o alternatives que se us acudeixin i que hagueu xerrat abans. Si ens deixem el cotxe o la moto, tenim una bona excusa al dia següent per tornar a cercar el transport i passar una altra estona amb les amistats.

Precisament per la situació que estem vivint, és fantàstic que creem estais on puguem passar-nos-ho bé i on gaudim i no patim!