El 15 de novembre és el “Dia Mundial sense Alcohol” i, com us hem explicat d’altres anys, al voltant d’aquesta data s’organitza una “Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol”.

Es tracta d’una “excusa” fantàstica per a fer difusió d’informació al voltant d’aquesta substància i també per actualitzar-nos!

Pot semblar estrany que, a dia d’avui, i amb una substància que té tants anys d’història com l’alcohol (i com moltes d’altres) encara puguin haver-hi novetats i noves informacions que siguin rellevants, però és així. Amb les drogues, a mida que la ciència i el coneixement compartit que en tenim avancen i es fan més recerques, constantment anem descobrint més i més coses.

Per exemple, quins riscos hi ha, i com d’important és la quantitat de consum i el patró de consum i com pot ser important el tipus de beguda que es consumeix, són informacions que . En els darrers dies s’ha proposat, per part d’institucions i persones expertes, un nou concepte, que és el de “límit de baix risc” del consum d’alcohol; que a les persones que no som expertes científiques en el tema o de l’àmbit de la salut pot ser que no ens digui gaire i està pensat per als i les professionals, però el que en resum ens estan explicant és que consumir alcohol per sobre d’una quantitat determinada (i és realment molta menys del que ens podem imaginar) s’associa definitivament amb una mortalitat més elevada.

 

 

Això és només una mostra que ens indica que, amb l’alcohol i la resta de drogues, és molt important informar-se, actualitzar-se, reflexionar i anar revisant constantment les decisions que prenem així com les pràctiques que tenim. Principalment per dos motius: primer, perquè les informacions al respecte cada vegades són més completes i el que vam aprendre fa 5 anys potser es va quedant desfasat, i després perquè nosaltres també anem canviant i aprenent amb el temps, i arrossegar rutines i pràctiques passades que, si ens les plantegéssim ara, faríem diferent doncs no té gaire sentit.

Pots trobar més informació al voltant de l’alcohol aquí, del consum intensiu d’alcohol aquí i de com reduir-ne el consum aquí i aquí.