Venen festes! I siguem de la cultura que siguem o practiquem alguna religió o no, dues coses tenen en comú les “festes”: molt de menjar i més temps per “anar de festa” (si és el que ens agrada). Així que, hem fet una associació d’idees, i explicarem quatre coses de la diabetis i les drogues. A més de comentar-vos que hi ha un nou “canal” sobre la Diabetis, per a que n’estiguem sempre informats i informades!

Sintetitzant molt, la diabetis és una afecció crònica bastant comuna que té diferents sub-tipus i, a trets generals, consisteix en que les cèl·lules del nostre cos no poden assimilar els sucres dels aliments i aquests es van acumulant a la sang. Això passa perquè no es produeix al pàncrees l’hormona que ho faria, la insulina. A més, la insulina és important per al correcte funcionament del fetge, el teixit muscular, el cervell, etc.

Si tenim diabetis i decidim prendre alcohol, el què prenguem contrarestarà la capacitat del fetge per a produir glucosa, ja que els enzims necessaris per fer-ho estaran ocupats en la degradació i eliminació de l’alcohol del cos.

Això pot produir una hipoglucèmia, una baixada anormal del nivell de sucre, que pot provocar efectes com cansament, malestar general, endormiscament o tremolors. També poden donar-se palpitacions, suor fred, marejos i nàusees, pal·lidesa i fins i tot ansietat.

És important estar alerta ja que els símptomes d’una hipoglucèmia es poden confondre amb els símptomes d’una intoxicació per alcohol. Si no estem atents i atentes, o no hem explicat a les nostres amistats com funciona la diabetis, o estem a soles, podem no donar-li la importància que pertoca.

També hem de saber que els riscos segueixen fins hores després d’haver pres alcohol, ja que depenent de la quantitat, podem trigar fins a 10 hores a metabolitzar-lo.

diabetes

En aquesta pàgina trobareu alguns consells per si tenim diabetis i volem beure.

I de drogues legals, també el tabac té moltes contraindicacions. Aquí en teniu un article interessant.

De la resta, dir que el consum de drogues està contraindicat de forma general amb la diabetis, i ho està especialment amb el cànnabis, l’èxtasi o mdma, l’speed o amfetamina, la cocaïna i les conegudes com a “noves drogues”.

Especialment, hem de tenir en compte que hi ha riscos no tan associats a l’efecte farmacològic de les drogues sinó al que la persona fa sota aquest efecte. Per exemple, després de fumar cànnabis hi ha gent que pot sentir moltes ganes de menjar i tenir poc “filtre” per controlar-se, o després de prendre èxtasi o altres estimulants com l‘speed o la cocaïna, hi ha qui perd la gana i no menja quan ho hauria de fer. En aquest enllaç ho trobareu explicat amb més detall.

Com sigui, recordem (i no ens cansarem de repetir) que és una bona idea explicar a les nostres amistats com funciona la diabetis i sobretot estar alerta per no confondre’n els símptomes amb d’altres intoxicacions i fer el que no toca! I recordem (i no ens cansarem de repetir) que sempre podem sortir de festa sense prendre’n, o prenent-ne amb molt de cap!

[L’entrada original, que parla només de l’alcohol, és d’El Pep i la podeu llegir aquí. La Clara tenia algunes coses que afegir ;)]