Deixar de consumir alguna substància (imaginem-nos per exemple el tabac, o els porros) molt sovint no és fàcil un cop que hi ha una mica d’hàbit (cosa que passa molt més ràpid del que ens pensem!). És fàcil dir-se que l’enganxe no és per tant (ho deixo quan vulgui) o que sempre hi ha temps per deixar-ho (i quina casualitat que mai és el moment adequat).

 

 

Posar-s’hi no és fàcil, i no és fàcil trobar gent que ho deixa tranquil·lament sense més i de forma quasi espontània (per molt que us puguin explicar històries, que una única flor no fa primavera!).

Sovint costa molts esforços, energies, reajustaments i canvis, de vegades ajuda d’altres o una motivació molt important. Sovint costa moltes decisions. Però es pot fer.

Però hi ha qui, després d’un temps, es va oblidant de com era aquest enganxe. O segueix sentint de tant en tant les ganes o, inclús una mica la necessitat, de fumar, encara que sigui només una miqueta, unes caladetes, només un a una festa, un dia especial, un cap d’any, a l’aniversari… Hi ha qui té la sensació que, després d’un temps, ja es torna a controlar i que es pot tornar a consumir sense riscos, o amb molts poquets riscos. Jo ja sé com va això, i no em tornarà a passar, es pot arribar a pensar.

 

 

Realment creiem que és possible tornar a consumir “controlant”? És una pregunta difícil. I és una situació més difícil encara.
Deixar-ho costa moltes decisions, i són decisions que no es prenen un cop i ja està, sinó que s’han de seguir prenent constantment.