Ballar durant llargs períodes de temps pot conduir a una deshidratació i un cop de calor. I el cop de calor és una condició que pot amenaça la vida.

No és per entrar en el drama, però si per ser realistes. Hi han hagut morts per cop de calor a raves, clubs nocturns i festivals, fins i tot quan la persona no havia consumit drogues recreatives. Tot i això, les drogues (algunes més que d’altres) poden augmentar el risc i enmascarar els símptomes del cop de calor (quan s’està amb un “subidón” i sentint-se bé, potser es passen per alt els signes de perill) i també afectar el cos farmacològicament (per exemple, els estimulants augmenten la temperatura corporal directament i la MDMA inhibeix la termo-regulació natural del cos).

 

 

Encara que és quelcom molt greu, es poden prendre precaucions que són molt senzilles i que poden reduir els riscos considerablement!
Bàsicament hem de fer un esforç per mantenir el cos fresc. I el factor més important serà mantenir-se hidratat o hidratada, així que s’ha de beure aigua. Així que recordeu de beure aigua encara que no es tingui set (però tampoc sense passar-se!).

Consells bàsics?

 • Beure una ampolleta d’aigua cada hora (o 2-4 gots) i menja alguns aperitius salats.
 • Comença a beure aigua unes hores abans de ballar.
 • Porta roba ampla o esportiva que permet transpirar i absorbir la humitat.
 • Si estàs a l’aire lliure, protegeix-te del sol amb un barret o gorra, ulleres de sol, crema protectoria i bàlsam labial -cacau per als llavis-.
 • Feu pauses de ball i permet que el cos es refredi. Els chill outs són perfectes per a això.
 • Les begudes amb electròlits poden ser una bona idea; també hi ha aliments rics en electròlits (com els salats, els fruits secos, les fruites i els sucs de fruites i vegetals).

 

 

I quins són els símptomes?

 • No suar.
 • Rampes a les cames, els braços o l’esquena.
 • Mareig, mal de cap, fatiga.
 • Sentir-se realment cansat/da, irritable i confús/a de cop i volta.
 • Nàusees o vòmits.
 • Desmais o pèrdua de consciència.

Si passa alguna d’aquestes coses, s’ha de deixar de ballar, beure aigua (excepte en el cas de desmai o pèrdua de consciència, que haurem d’esperar que la persona es reposi una mica) i procurar baixar la temperatura del cos immediatament (posar-se a l’ombra, airejar-se, etc.). I no quedar-se a soles!

 

 

Si algú s’esfondra mentre balla hem de trucar al serveis mèdics!

Si creiem que es per un cop de calor (no ho confonguem amb un coma etílic per alcohol, j que el que s’ha de fer és diferent) procurem refredar el cos el més ràpidament possible, amb aigua freda, ventilant, etc. i us podeu centrar en els llocs on les arteries estan més properes a la pell (com el coll, els canells, les engonals…). Quan haguem aconseguit baixar la temperatura (tipus 38º) hem de parar, perquè podríem provocar altres conseqüències físiques per refredar algú massa ràpidament.

 


Si la persona recupera la consciència se li pot fer beure aigua amb una mica de sal; algunes begudes esportives (que no energètiques) poden anar bé també. Si la persona comença a suar de nou, serà una bona senyal.

Espereu sempre als equips mèdics i expliqueu-los (si ho sabeu) què ha pres aquesta persona i que creieu que és un cop de calor.

 

Aquesta entrada és una traducció i adaptació dels continguts de DanceSafe, i podeu trobar l’article original aquí.