Hores que passen a velocitats estranyes, dies que es confonen, matins que semblen tardes i vespres on ja estàs cansat sense haver fet gaires coses… una mica de mal de cap d’estar tancada a casa i sensacions que costen d’identificar… El confinament té molts impactes, també en les petites coses del nostre dia a dia i de com ens sentim.

I especialment en aquestes setmanes, la nostra relació amb les “pantalles” (i potser també amb les drogues) ha canviat i s’ha tornat una de les nostres fonts principals d’entreteniment, de sosteniment de relacions, de contacte amb les informacions i notícies de l’exterior? Potser en aquests dies fem un ús molt més intensiu, ininterromput i constant? Potser inclús en fem un ús que ens està començant a portar conseqüències negatives?

A través de les pantalles estan sorgint iniciatives imprescindibles de tot tipus, ens permeten mantenir el contacte amb les nostres persones estimades en múltiples formats (videotrucades, jocs on-line, xats en grup…), ens faciliten seguir al dia amb les tasques acadèmiques o el treball, podem organitzar una xarxa veïnal de suport, o entretenir-nos amb un catàleg quasi infinit de sèries, pel·lícules, tutorials i continguts audiovisuals… En molts moments, les “pantalles” ens estan fent els dies més suportables.

 

 

Però també ens generen altres sensacions menys agradables: saturació de la quantitat de grups o missatges que estem rebent, dificultat per a processar tota la informació que hi circula, binge watching i visionat de vídeos sense aturador… i és que les pantalles són un “bon” recurs quan no sabem ben bé què fer, i sovint hi acabem fent les coses de manera automàtica.

Desconnectar-se unes quantes hores diàries (prova amb una o dues per començar), treure les dades o la connexió dels dispositius per a centrar-se en una tasca, triar els continguts que es volen veure en cada ocasió, destinar un temps al dia sense pantalles… poden ser pràctiques que ajudin a que els nostres dies estiguin menys “saturats”, a que descansem millor i a que tinguem temps mental per a gaudir de les coses.

I de contrapartida, podem aprofitar per a fer tot d’activitats sense pantalles per les quals no tenim temps en el nostre dia a dia, com com llegir en paper (aquells còmics o llibres que sempre tenim pendents), entretenir-nos creant i dedicant temps a aquella afició per a la qual mai tenim hores (fent “manualitats”, peces artístiques amb materials reciclats, cosir el nostre cosplay, experimentar amb els instruments, posar en pràctica receptes pròpies, etc.), o qualsevol altra cosa que se’ns acudeixi. I també ens podem plantejar fer coses que poden tenir un impacte encara més gran en aquest confinament, com participar a la xarxa de suport del nostre barri o donar un cop de mà als veïns i veïnes que estan en situacions més complexes que la nostra.

 

Precisament en aquests dies, i per aquests motius, és important que ens escoltem, que ens cuidem i que aprofitem per a plantejar-nos coses que faran que sostinguem les jornades amb més benestar i, qui sap, tornem a la normalitat amb nous plantejaments i hàbits, inclús noves relacions i noves experiències, que ens aportin i ens enriqueixin i ens permetin gaudir.

En parlem una mica?