En el fons ho tens clar… el confinament comença a pesar en l’estat d’ànim i en com ens trobem, però l’ús constant de “pantalles” (el mòbil vibrant constantment, la melodia de la videotrucada a l’ordinador, estar connectat/da a uns auriculars gran part del dia, vídeos i vídeos i insta stories i tik toks un darrere l’altre, darrere l’altre, darrere l’altre…) també!

I és d’aquestes coses que sabem (encara que ens diguem que no és per tant, que ho minimitzem o ho relativitzem) però a les quals ens costa una mica posar-hi remei. Així que potser ens fem algunes trampes mentals. Podem confessar-ho, ens diem coses de l’estil: “però si li passa a tothom, no és per tant!”o “realment, a mi no m’afecta taaant” o “a sobre que estem confinats/des, haig d’obligar-me o deixar de fer coses?” o tantes d’altres…

 

 

Però siguem realistes: si ens parem a pensar com fèiem servir les pantalles abans del confinament (i no ens cal entrar a valorar si ho fèiem millor o pitjor) i ens fixem com les estem fent servir ara, potser moltes coses s’han disparat i algunes fins i tot descontrolat? I tant que sabem que tenen a veure amb la situació de confinament, i que és excepcional! Però la pregunta important és: en aquesta situació, com puc fer que les coses siguin el millor possible?

I menys pantalles és una bona resposta (¡y lo sabes!). Així que, veiem què podem fer-hi!

El primer pas és adonar-nos una mica de com ho estem fent realment i quins impactes estem notant. Algunes idees per si us fa mandra començar: Notem la vista més cansada del normal quan va acabant el dia? Potser sentim cert dolor muscular de la tensió d’estar jugant a videojocs moltes hores (inclús en hores en que hauríem de descansar)? Ens costa concentrar-nos en llegir la quantitat dels missatges (o els enllaços, o els texts, etc.) que rebem tota l’estona? Ens angoixa o ens fa sentir una mica malament no poder respondre-ho tot, o inclús no tenir ganes de respondre-ho tot a les xarxes socials? Estem pensant en gastar diners (o més diners del normal) en jocs i apps per a que les “partides” siguin més interessants? Les trucades o videotrucades se’ns eternitzen perquè ens costa més centrar-nos i estem dispersos o disperses? Descansem pitjor o ens costa adormir-nos o ens llevem cansats o cansades?

 

 

Si ja ens hem anat fent conscients de la situació i integrant trucs i bones pràctiques aquests dies passats, doncs fantàstic! És una bona idea anar revisitant què és el que ens està funcionant i què ens deixa de funcionar per a tornar a posar-nos-hi. En canvi, si encara no ens hi hem posat, ànims i aquí proposem uns consells!

Si de veritat ens ho volem plantejar (no allò que diem que ho farem i després no ho fem), fem una miqueta de planificació, que ens ajudarà! No cal que ens fem un horari de tot el dia si no és el nostre estil (a qui li serveixi, endavant!) però sí que ens marquem alguns objectius. I és important que aquests objectius siguin realistes (cadascú dins de la seva forma de ser i de fer): millor plantejar-nos coses senzilles al principi i anar avançant, que voler fer-ho tot de cop i frustrar-se perquè no s’aconsegueix.

Provem algunes coses (algunes us serviran a algunes persones i d’altres a d’altres, pensa en el teu cas!):

  • Quan facis servir les “pantalles”, incorpora petites pràctiques saludables: aparta la mirada uns 20 segons cada 20 minuts a una distància d’uns 6 metres, parpelleja sovint, mantingues una distància adequada entre els ulls i la pantalla i inclina les pantalles lleugerament cap enrere per evitar ombres i reflexos (a més de regular la llum, la intensitat o el contrast de la pròpia pantalla).
  • Procura no fer servir pantalles (i especialment el mòbil) dues hores abans d’anar a dormir (pots començar intentant llegir un llibre o un còmic en paper, en comptes de “veure” coses on-line).
  • Apaga el telèfon quan vagis a dormir, i no l’encenguis només despertar! Espera’t una bona estona a haver-te dutxat, esmorzat, fet exercici… o el que sigui que estàs fent aquests dies quan et lleves.
  • Si estàs fent feina o activitats a l’ordinador, apaga la resta de pantalles, o deixa-les lluny, o consulta-les només de tant en tant (quan més de tant en tant millor).
  • Si tries una activitat (com fer unes partides online amb amigues i amics), centra’t-hi i gaudeix-la.

 

 

  • Si vols veure vídeos, o sèries, o altres audiovisuals, pensa i tria abans què vols veure o destina’t un temps limitat (et pots posar una alarma si no tens clar que et fixaràs en l’hora…). També pots veure’ls de forma compartida, i així has de xerrar i negociar!
  • Aprofita per veure o llegir coses que tenies pendents i per les quals no tenies gaire temps abans, en comptes de seguir navegant sense rumb i apuntar més coses a la llista de pendents per a que creixi i creixi (i realment es quedi allà morta de fastig)…
  • No et sentis culpable per no estar sempre connectat/da i no seguir el ritme de la resta de gent; pots aprofitar per a compartir aquests consells amb el teu grup d’amistats i avisar que estaràs desconnectada o desconnectat algunes estones.
  • No et gastis diners als jocs o les xarxes socials (ni per avançar en un joc, ni per a accedir a continguts “especials”, ni perquè no tens res més a fer…) o no et gastis més del que ho feies abans (o inclús aprofita per a gastar menys!)
  • Dedica unes estones al dia a temps sense pantalles (treu les dades, apaga, allunya!). Pots començar amb 1h, o 2h, i seguir des d’aquí.

I la llista podria seguir i seguir! Posa a prova algun d’aquests consells i fixa’t en com van canviant algunes coses poc a poc. Fes la teva pròpia llista, la teva pròpia manera de fer-ho, de la manera que millor et serveixi… però fes coses per a sentir-te millor!