Per alguns més i per d’altres menys, les relacions amb d’altres persones, sobretot les relacions quotidianes amb amistats i parelles, han canviat aquests dies de confinament. Potser no han canviat en el fons però de segur sí en la forma.

Amb algunes persones no hem notat gaire diferència, perquè ens vèiem poc o perquè manteníem una relació a través de les pantalles, amb d’altres hem pogut “traslladar” la relació a les pantalles i de moment ens en estem sortint prou bé, però amb d’altres perdre la proximitat física o el contacte s’està fent més difícil. També ens pot passar que a molts moments, amb la saturació que va significant poc a poc aquest confinament, mantenir la nostra vida social se’ns pot fer més complexe del que imaginàvem. O algunes relacions o pràctiques poden estar portant-nos algunes complicacions.

 

 

Per a passar aquesta temporada el millor possible, us proposem que penseu en algunes coses:

Animat a mantenir les teves relacions, cuida-les! Si tens ganes de passar temps a soles o en desconnexió és fantàstic, també significa cuidar-se a un mateix o mateixa, però no deixis les teves relacions per mandra o per a veure més capítols d’una sèrie (que pots veure en qualsevol altre moment) o inclús per vergonya. Anima’t a fer alguna trucada o videotrucada sorpresa a algú que sempre et fa riure, suma’t a la “trobada” col·lectiva del grup encara que d’entrada et faci pal (que després acabes gaudint-la!), fes les partides amb gent coneguda, etc.

És fantàstic que cuidem les nostres relacions més habituals o el nostre grup, però també pot ser molt potent que ens prenguem un temps per connectar amb les nostres persones properes o amistats que poden estar passant un confinament especialment difícil a casa. Potser perquè estan a soles, com per exemple avis o àvies, estudiants que comparteixen pis on companys i companyes han marxat a altres llocs a passar el confinament, amistats que tenen pares o mares ingressats o que són treballadors/es que aquestes setmanes fan inclús més hores del normal (professions sanitàries, cuidadores, a supermercats, de repartiment a domicili…). Potser perquè la seva relació a casa és o està passant per un moment difícil, com per exemple algun amic o amiga que estigui aprofitant el confinament per deixar els porros i no ho sàpiguen, o alguna amistat del col·lectiu LGTBIQ que no té el recolzament de la família, o algú que està passant un dol perquè ha perdut a alguna persona propera.

 

 

Si estàs en una relació en parella (o alguna relació similar) i no conviviu o no l’esteu passant junts/es, preneu-vos-ho amb calma. Us podeu marcar estones per “parlar” o connectar-vos, però també estarà molt bé que us marqueu estones per no fer-ho; és important que la relació no ocupi les 24/7 i que deixi espai per a d’altres coses i d’altres persones, també per a que tingueu coses noves que aportar-vos i compartir. Podeu compartir algunes activitats online al dia, fer plans per a més endavant o compartir activitats online també amb d’altres persones. Si teniu malentesos o conflictes, podeu valorar quins us ve de gust abordar al moment i quins poden esperar a que us trobeu cara a cara; cerqueu un equilibri que us permeti no estar sempre “gestionant” problemes però tampoc posposar coses que no us estan fent sentir bé.

I noia, si la teva parella et fa sentir incòmoda o culpable a l’hora de respondre missatges, penjar fotografies o relacionar-te a les xarxes, potser t’està pressionant i no te n’havies adonat! A vegades, frases senzilles i aparentment inofensives poden amagar un altre interès. Parleu-ne i marca límits!

I pareu especial atenció a les senyals d’alerta en aquestes relacions (siguin de parella, de lio, o que encara no tingui nom…). Si us comencen a demanar què feu constantment o amb qui parleu o si us comencen a demanar que només feu cas a aquesta relació, a fer retrets constantment, que no feu coses o que no parleu amb d’altres… és moment de plantejar-s’ho i fer cas a aquestes “banderes vermelles”: no val la pena, no és amor i ho sabem. I això també ens serveix per a les relacions de parella si estem convivint.

 

 

Potser et trobes en una situació complexa, o s’hi troba alguna amiga teva, i comences a plantejar-te si això és violència masclista. Tingues present que els serveis i recursos estan funcionant durant el confinament, via telèfon i online: cerca a les e-xarxes socials del teu municipi per a recursos locals, o consulta aquí per als recursos generals.

I potser també el confinament és un moment de relacions i pràctiques noves a través de les pantalles, sobretot en l’aspecte sexo-afectiu. Si t’animes a noves pràctiques online (com el sèxting o compartir moments picants o d’intimitat per vídeotrucada o altres canals) para-hi especial atenció: tingues clar que l’avorriment o inclús la sensació de seguretat que tens estant a casa et poden portar a fer les coses diferent de com les faries en un altre moment. No ens entenguem malament, és un bon moment per experimentar, però és un millor moment encara per cuidar-nos; fer les coses de forma més segura ens garanteix gaudir-les més plenament, ja que no ens hem de rallar ni preocupar per possibles malentesos.

Algunes idees, noies?

  • Assegura’t que qui hi ha a l’altre banda és qui diu ser (i si pot ser, tal i com diu ser), i que et ve de gust fer qualsevol cosa que es proposi. Si et ve de gust, endavant! Si no et ve de gust, no hi ha pressa. I si algú pressiona, no cal continuar!
  • Qualsevol gravació o reenviament ha de ser consentit!
  • Amb les teves relacions (parella, rotllos, amistats…) fes pactes en la vostra manera de comunicar-vos i establiu límits que us facin sentir còmodes; amb els missatges, les fotos, el sèxting…. podem acordar esborrar-ho o guardar-ho en privat, i encara que la relació canviï, no s’ha de trencar mai el pacte.
  • Amb el sèxting, decideix si vols que a la fotografia es reconegui la teva identitat o no, es pot fer de mil maneres! Escolta els teus desitjos, marca els ritmes i els tempos! Quan jo vull, on jo vull, amb qui vull i la fotografia que jo vull!

 

 

Sigui com sigui, en aquest moment de pantalles on totes les relacions es converteixen en e-relacions, crea moments de qualitat tant de connexió com de desconnexió, experimenta, gaudeix-les, cuida-les i fes que es converteixin en una xarxa de suport. I per aquelles relacions que et són tòxiques o nocives, planteja’t si aquest moment de desconnexió pot ajudar a guarir-les i reconduir-les o es millor que es converteixi en una desconnexió definitiva.