Blackout és el nom que se li dona en anglès a les “apagades” o “espais en blanc” de la memòria que es poden donar quan es pren alcohol. Especialment quan se’n pren molt en poca quantitat de temps.

La idea que l’alcohol ajuda a oblidar, però, és totalment falsa; el blackout és una altra cosa. Si tens algun amic o amiga que fa servir aquesta expressió, o que beu amb aquesta intenció, ja li pots dir que és una pèrdua de temps (i diners, i salut…). No s’oblidarà dels problemes, i a l’endemà és possible que n’hagi acumulat més de nous…

 

 

Quan hi ha molta concentració d’alcohol el nostre cervell reacciona; hi ha experts que ho comparen amb una apagada que fa el nostre propi cervell per protegir-se. Però no es que sempre deixi de funcionar per a d’altres coses (tot i que a vegades si que puguin haver-hi desmais); és a dir, que no recordi què he fet, no vol dir que no hagi fet coses. D’altres, especifiquen que el què passa és que el cervell no guarda els records, és a dir, no emmagatzema la informació del que va passant i per tant, no la podem recuperar, no podem recordar què ha passat o què hem fet.

Un blackout no és una cosa que hauria de passar o quelcom que s’ha d’experimentar perquè ve relacionat amb l’alcohol, ni és un mèrit; podríem dir que és una senyal de que estem fent alguna cosa bastant malament.

 

 

Si heu tingut alguna experiència similar, o coneixeu a algú que li ha passat o li passa sovint, s’hauria de plantejar quin consum d’alcohol fa i com el fa; s’hauria de plantejar també de beure menys, a menor ritme o inclús, deixar de beure.

A més, els blackouts (hagin passat o no) es fan servir sovint per a excusar-se o no enfrontar-se a coses que han passat quan s’ha begut. “Ostres, de veritat te la vaig liar tant? Doncs no recordo res…”. Si algú posa aquesta “excusa” sovint i ens lía amb històries, potser nosaltres també ens podem plantejar què està passant.