En aquesta època de refredats, al·lèrgies i malestars generals, sovint augmentem el nostre consum de medicaments. Avui parlarem dels antihistamínics i la seva interacció amb d’altres drogues!

Els antihistamínics són medicaments que es fan servir (sempre que es vulgui i preferentment sota consell mèdic) per el tractament d’al·lèrgies però també en relació a refredats o símptomes de la grip. Situacions que involucren esternuts, ulls plorosos, que el nas gotegi, etc. Us sonen? També en el cas de reaccions al·lèrgiques de la pell, que produeixen picors o irritacions. Per saber-ne més, podeu mirar-nos aquest article de divulgació.

 

 

D’aquests medicaments n’hi ha de diversos tipus (per exemple, els que s’anomenen de primera generació –que tenen més efectes secundaris- i els de segona i tercera generació) i a més entre aquests hi ha diferencies en les dosificacions, la freqüència en la que s’han de prendre, etc. I, el que ens interessa en aquest post, també hi ha diferències en la interacció amb d’altres drogues. Hi ha molta diversitat, així que aquí farem unes notes generals, però el millor sempre és llegir el prospecte complert del medicament, preguntar al nostre metge o metgessa, o inclús farmacèutica tots aquests temes en relació a la medicació! I el millor consell de tots: la millor manera de no tenir problemes barrejant drogues és no barrejar-les  Si no estem al 100%, no ens la juguem!

En general –i especialment els de primera generació-, els antihistamínics tenen uns efecte secundari bastant conegut, que és l’augment de somnolència! Això vol dir tenir son, a vegades molta son. Més efectes poden ser desconcentració, desorientació i provocar lentitud de reacció. En aquest sentit són sedants, així que barrejar amb d’altres sedants o depressors és una mala idea.

Per exemple, en el cas de la barreja amb alcohol, hi ha persones que han relatat tenir atacs de son incontrolables, o inclús pèrdues de memòria molt importants.

 

 

Com us hem explicat d’altres vegades en la interacció amb l’alcohol, alguns medicaments poden obstaculitzar-ne l’eliminació, incrementar o disfressar els seus efectes causant reaccions molt difícils de predir. A la inversa, l’alcohol també pot fer els medicaments menys eficaços o interferir amb la seva eliminació.

Per exemple, alguns antihistamínics són profàrmacs ( que vol dir que són substàncies inactives fins que no es metabolitzen –es a dir, es transformen al nostre cos- i llavors s'”activen”). Com el principal òrgan que metabolitza en el nostre organisme és el fetge, això pot ser problemàtic amb l’alcohol i altres substàncies perquè es poden donar situacions de “competició” per a metabolitzar-se. Es a dir, que sobrecarreguem el nostre organisme i no deixem que faci bé la feina que li tocaria.

Així que en resum, és important evitar l’alcohol quan estem prenent aquestes medicacions.

 

 

En el cas dels porros, alguns antihistamínics també poden interactuar amb el fitocomplexe del cànnabis, per exemple, agreujant la sensació de son. I en alguns casos, presentant taquicàrdies com a possible efecte secundari.

I les taquicàrdies o arítmies també es poden donar si es barregen antihistamínics amb estimulants, com són la cocaïna o l’speed.

Hi ha poca informació en relació a la interacció amb l’MDMA però sent que alguns antihistamínics inhibeixen receptors serotoninèrgics (la serotonina és un neurotransmissor que té un paper fonamental al nostre cervell), receptors que també estan afectats quan es consumeix MDMA i especialment protagonistes dels “bajons” posteriors al seu consum, no sembla el aconsellable barrejar.

Per acabar, insistir en que alguns antihistamínics triguen més temps que d’altres en actuar (i per tant, també en eliminar-se de l’organisme) així que els efectes secundaris es poden sentir hores després d’haver-los pres i fins i tot, el dia després.