Aguantar molt, beure’n molt ràpid i quan més millor, i “controlar” els efectes, sembla que és sinònim de saber beure alcohol.

“Jo ja porto dos cubates i estic igual”, “ens hem partit una ampolla entre tres per començar” o “encara puc beure una birra més” són frases que parteixen de la idea que beure molt és positiu, i que “aguantar” molt d’alcohol és la forma de beure’n. Que la idea és anar augmentant la tolerància que té l’organisme, com si es tractés d’un repte o d’una prova d’esforç que demostrés alguna cosa.

 

 

Però anem a pams. Com funciona això realment?

L’alcohol, degut al seu baix pes molecular, no necessita de digestió i és absorbit directament a l’organisme; al no necessitar d’aquesta digestió, es queda poc temps a l’estómac (on s’absorbeix en molt petita part a través de la mucosa estomacal) i passa a l’intestí prim on s’absorbeix en la seva majoria a través de la paret intestinal, i d’allà passa directament a la sang on es distribueix a diferents òrgans i teixits i distribuït cap al sistema nerviós central.

Quants més grams d’alcohol hi hagi en sang, més elevada serà la intoxicació alcohòlica que es produeix (és a dir, la borratxera). I ho serà més si es tracta d’alcohols d’altra gradació (com els destil·lats) i si es consumeixen a un ritme elevat (és a dir, sense donar temps a que el fetge metabolitzi aquesta alcohol que ha anat a parar a la sang).

 

 

Així, si tornem a aquests “aguantar molt”, “beure’n molt ràpid i quan més millor”, i “controlar” els efectes, no es refereixen a beure alcohol sinó directament a pillar una borratxera. Com que beure ha de ser pillar-la. A més amb l’afegit de fer veure que no s’ha “pillat”, que sinó no és controla… Tot plegat una mica enrevessat, no?

Saber-ne beure llavors és tenir el cos a tope metabolitzant alcohol per eliminar-lo, marejant-se i anar perdent facultats com la coordinació o l’equilibri, però al temps anar lluitant perquè no es noti? O no era aquesta la idea?

 

 

Amb l’alcohol, com amb d’altres substàncies, quant menys millor. Tenir la panxa plena per a que l’alcohol es detingui una estona més a l’estómac i s’absorbeixi gradualment i de forma més distribuïda, baixar el ritme no saturar el cos d’alcohol per a que el fetge pugui anar fent la seva feina de metabolitzar sense estressos o preferir les begudes de gradacions més baixes, semblaria una bona idea per a fer-ho millor, no?