No ens cansarem de repetir-ho: l’alcohol també és una droga. I és una de les més comunes, de les més acceptades i, curiosament, de les que comporten més riscos.

No és només que estigui a tot arreu, és que sovint sembla que hi ha de ser obligatòriament per a passar-ho bé, per amenitzar una sortida, per a començar una festa, per passar una tarda on no hi ha més plans, ser-hi per si de cas…

L’alcohol fa a vegades la funció de “bàsic”, un “must have” indispensable que ha de funcionar per a tothom, i que va variant segons la moda del moment (begudes de colors, barreges proposades per youtubers, etc.).

 

 

Tot i que tenim molt clar que no hi ha cap substància “indispensable” per passar-s’ho bé, també hi ha qui té molt clar que quan es surt, es beu, com una equació matemàtica que mai canvia; així que ja no es pensa si aquell dia vindrà de gust beure o no, o es dona l’espai a canviar d’idea. Sempre hi ha d’haver unes birres, algun cubata, la possibilitat de compartir una ampolla…

I quan hi ha aquesta associació, sovint ens oblidem el que dèiem al principi, que l’alcohol en si ja és una droga, i que no només ens afecta en la forma de funcionar, sinó que interacciona si hi ha d’altres substàncies. Si de partida ja prenem alcohol, el tenim “normalitzat” o pensem que “no ens afecta” o el tenim “controlat”, ens oblidem de tenir-lo en compte i “sumar” els seus efectes a qualsevol altre droga que prenguem (siguin porros, sigui mdma…).

 

 

Les barreges ja són, generalment, una mala idea: recordeu que a drogues diferents, efectes diferents, i que no es contraresten entre ells, sinó que interaccionen i generen nous efectes. Però si, a més, es barreja sense ser-ne gaire conscient o tenir en compte algun dels elements (com quan pensem que l’alcohol ja el tenim “controlat”), els riscos se’ns multipliquen, i molt.

L’alcohol, ni és un “must have” ni s’està tant acostumat o acostumada que es “controla”; és una droga i s’ha de tractar com a tal!