Si pensem en l’etiquetatge dels productes destinats a consum humà, el menjar i les begudes, ens venen al cap llargues llistes d’ingredients, amb tot de nomenclatures estranyes pels additius alimentaris, llistes de valors nutricionals (per exemple la quantitat de greixos, àcids grasos saturats, proteïnes, hidrats de carboni, sucres, sals…) i avisos sobre al·lèrgens o elements que podrien ocasionar-nos reaccions adverses. Si pensem en que son coses processades i fetes expressament perquè les ingerim les persones, té tot el sentit que puguem saber amb facilitat què prenem.

L’etiquetatge està regulat per llei i té l’objectiu de posar-li fàcil a la persona consumidora, i posar una mica més difícil a la indústria que ens entabani amb etiquetes cridaneres que no aporten informació i s’especialitzen en suggerir coses bastant qüestionables.

 

 

Però si pensem en l’alcohol, ens adonarem que es tracta de begudes que no venen etiquetades. Ni ingredients, ni valors nutricionals ni gaires pistes sobre cóm o de quins ingredients estem parlant.

La indústria dirà que al gran majoria d’aquestes begudes es realitzen de forma estandarditzada, totes seguint un mateix procés i a partir dels mateixos ingredients. Que no hi tenen obligació, i que l’etiquetatge d’altres aliments o begudes no els hi serveix. Però bàsicament ens hem de refiar de la seva paraula. Realment, estan molt lluny de donar cap tipus d’informació útil.

Sovint, quan no ens ho posen fàcil, o les indústries no hi treuen cap benefici explicant-nos com o de què estan fets els seus productes, hauríem de preguntar-nos a què tenen por?