Podem crear una experiència #jugolemevescartes com vulguem, però si voleu saber com ho estan fent d’altres, aquí teniu algunes idees:

L’Anna Mill, de Lleida, ens explica:

Jugo les meves cartes” és un bon recurs per treballar amb joves i adolescents la prevenció i intervenció en relació a les drogodependències. És per aquesta raó, i potenciant les reflexions constructives dels i pels joves que es proposa l’activitat aquí exposada. Val a dir que de cadascuna de les cartes que formen la baralla “jugo les meves cartes” se’n podria extreure una reflexió, crear una història en relació al que s’afirma, fer una associació, etc.

Aquí teniu la seva experiència de dinamització.

I de Palau-Solità i Plegamans, l’Anna Gómez -Agent de Salut Jove-, ens proposa:

Vam fer un concurs. Havien de dibuixar, representar amb mímica, explicar les frases sense dir les paraules que hi sortien, etc. (s’havia fet prèvia distribució de les cartes per proves, amb aquelles que semblaven més viables).
També posàvem en columnes les que ens donaven bon rotllo i mal rotllo.
Altres vegades triàvem una a l’atzar i dèiem que tenia a veure la frase amb la nostra vida…

A Bigues i Riells, el David Sanitjas en explica com han integrat el #jugolesmevescartes a la seva feina del Programa de Prevenció de Drogues:

Vam penjar les cartes expo a tots els arbres de l’espai dels concerts joves i vam repartir jocs de cartes dins d’una bossa amb una aigua i un preservatiu. La bossa duia la frase “Si beus, ves a peu”.

En acabar els concerts i DJ, vam fer el despertador matiner per tot el municipi, una furgo amb megafonia molt forta seguit d’un “discobus” amb els joves a dintre continuant la festa, però sense alcohol.

L’equip de l’Estiu Jove de Les Cabayes, al Penedès, ens comenta com van fer-ho amb les cartes!

Vam optar per fer una mica de teatre sobre diferents situacions (extretes de les cartes), per després poder parlar de les causes per les quals s’ha arribat a aquella situació, i a més parlar també de les possibles conseqüències.

I també, vam optar per treballar-les de forma directa: rotllana a terra, cartes repartides per la rotllana, i comentar una per una entre tots les causes, la situació i les conseqüències.

I l’equip de l’Espai Jove de Torrelavit, al Penedès, ens explica com han treballat amb l’ajuda del Roller del #jugolesmevescartes :

Els joves arriben al servei i es troben amb el roller. Això els hi desperta la curiositat, fins que hi ha un que pregunta “què és?” En aquest moment trec les cartes i les poso sobre la taula. El tamany acompanya a que se les mirin, i poc a poc, van fent comentaris, a través dels quals, aprofites per treballar les dinàmiques que tenen els envers l’oci nocturn (alcohol, lligar, drugs, cotxe…). Al ser un tema que els interessa, s’aturen i escolten el que s’està parlant d’allò i d’això, a més de raonar i preguntar!

A Reus, ens expliquen que l’han integrat dins del seu projecte d’oci alternatiu ALTERSUER, de dues maneres:

Als centres educatius, a l’hora del pati, es feien servir unes quantes cartes prèviament seleccionades (per ajustar-les a l’edat i temàtiques d’interès) per a fer treball preventiu sobre drogues, i també informació general sobre el projecte d’oci.

També van crear una gimcana (geocaching), que es basava en trobar una carta en diferents llocs de la ciutat amb ajuda de GPS i en el mateix lloc fer una prova saludable!

I d’Alella, de l’Espai Obert, ens fan arribar també la seva proposta #jugolesmevescartes!

Hem jugat al pòquer. Fèiem agafar 5 cartes i de les 5, s’havia de seleccionar el “seu” pòquer. És a dir, aquelles cartes amb les que més se sentia vinculat/da. A partir d’aquests selecció, si jugaven en parelles, primer una tirava la “carta més baixa” i explicava perquè se sentia vinculada amb el contingut. L’altre feia el mateix. La carta més alta, s’emportava la mà. D’aquesta manera s’anaven jugant i explicant les 8 cartes.

Al SI Joan Triadú, de Ribes de Freser, han fet servir el #jugolesmevescartes a l’aula, amb alumnes de 3r d’ESO, en un format senzill i efectiu:

S’han repartit dues cartes a cada alumne, cadascun a escollit quina era la que volia compartir amb els altres. Per que compartia el que deia, per que la trobava interessant, o simplement per que desconeixia el seu significat… cadascú la ha llegit i la hem comentat entre tots i totes.

A Can Tàpies, de la Roca del Vallés, i en el marc del en el marc del Pla de Desenvolupament comunitari del Barri de La Torreta i coincidint amb la setmana de sensibilització “amb l’alcohol menys és millor”, han realitzat una sèrie de dinàmiques senzilles però molt profitoses amb un grup de pre-adolescents, un grup d’adolescents i també amb un grup de mares i pares, comptant amb recolzament dels i les professionals que hi treballen habitualment. Els hi sembla una bona eina per abordar i treballar de una manera amena actituds, idees i comportaments que tenen front aquest temes:

Per tal de dinamitzar les activitats descrites,  es van ampliar i plastificar algunes cartes, que havien estat prèviament seleccionades i es van penjar al Parc, a l’Eix Cívic, que és una petita avinguda arbrada i amb pèrgoles que va del Centre Cívic de Can Tàpies fins al Consultori d’Atenció Primària del Barri. I està situat al costat de l’escola d’educació primària La Torreta. Aquestes cartes van estar penjades durant 15 dies mentre es duien a terme totes les activitats de sensibilització.

Per a la sessió amb mares i pares “Com jugar les teves cartes davant els menors”, prèviament es van seleccionar unes quantes cartes i amb aquestes es va fer una dinàmica oberta de participació- reflexió entre les assistents. Per a la sessió amb adolescents “Com jugues les teves cartes”, es va fer el mateix, però fent servir també la mímica. Així mateix ho van fer, adaptant la selecció de cartes a l’edat, en la sessió de pre-adolescents “Juga les teves cartes”.

A més, també a Can Tàpies, han aprofitat l’eina per a fer una activitat de nou en el marc de la campanya “Amb l’Alcohol, menys és millor”, per a un grup establert de dones grans del Barri de La Torreta que es reuneixen periòdicament en l’activitat “Cafè tertúlia”.

S’ha organitzat l’activitat en dues parts. Primer, una introducció sobre el consum d’alcohol “Amb l’alcohol menys és millor”, i com calcular-ho. Després, una dinàmica oberta de participació- reflexió entre les assistents, amb cartes prèviament seleccionades. En total la sessió va durar 2 hores i mitja.

Consideren que el material #jugolesmevescartes va ser molt ben rebut i valorat perquè ha permès fer un treball de sensibilització comunitària i reflexió global i a la vegada s’ha pogut adaptar als diferents grups establerts.

 

Al PTT Tortosa, de Tortosa, la Irene Segarra ens explica com ha fet servir el #jugolesmevescartes amb un grup només de nois.

Vaig fer diferents tipus de dinàmiques. La primera ens vam separar amb grups i vam repartir les cartes. Cada grup havia d’escollir la carta que els havia cridat més l’atenció i per què. Ho havien de debatre al grup per a desprès poder argumentar-ho a tot el grup. Desprès, un cop descartada aquesta 1a carta, havien de triar la que estaven més acord o més propera a ells i la que estaven més desacord o no entenien. Debatre-ho i explicar-ho al grup. Això va durar dues sessions d’una hora.

Al cap de quinze dies, vam treballar les diferents temàtiques. Primer havien de classificar-les per pals i desprès veure que tenien en comú. Llavors cada un, escollia una que tingués alguna cosa a veure amb ell, explicava la seua experiència i al resta analitzàvem la situació, si haguéssem pogut fer un altra cosa, etc.