MDMA: Pastilles o pols? I

Que l’MDMA i les pastilles d’èxtasi són el mateix però amb una presentació diferent ho hem comentat moltes vegades, i és quelcom que s’intenta deixar clar sempre que és parla d’aquesta substància. Però és una cosa que molta gent desconeix; i no només persones que no en prenen, sinó també gent que en consumeix.

Què passa amb aquesta substància que hi ha aquesta confusió?

S’explica que l’èxtasi va començar a fer-se servir (d’una forma més o menys estesa en contextos de festa, ja que havia estat sintetitzat amb molta anterioritat) als anys 90, assolint molta popularitat fins als 2000s. El que es consumien eren “pastilles”, “pastis”, “rules”… o sigui comprimits on l'”ingredient” principal -o principi actiu- era la 3,4-Metilendioximetanfetamina, és a dir, l’MDMA.

 

 

També s’explica que la seva popularitat va començar a decaure (al menys a l’Estat Espanyol) perquè es va començar a relacionar excessivament amb un estil musical, estètic i de festa molt concret (la màquina, la ruta del bakalao, etc.) i poc a poc va anar perdent prestigi. Així que amb el temps, va sorgir un “nou format” de la mateixa substància, però procurant donar-li una “fama” nova.

A l’MDMA en pols (o en cristalls) se’l a començar a anomenar amb l’abreviatura del seu nom científic, o eme, o de noves formes, fet que li donava un nou aire més “pro”. També es va començar a estendre la idea que es tractava d’una substància més pura, amb menys adulterants o “porqueries”, i que per tant, podia ser més car.

 

 

En certa manera l’MDMA era més fàcil de “fabricar” i requeria de menys processos que les pastilles, al no haver-se de barrejar amb aglutinants o premsar-lo en forma de pastilla, afegir-li diferents colorants o troquelar-lo per a gravar-hi els logotips que havien fet (i que sembla que tornen  fer) famoses a les pastis. No podem dir del cert si era més pur sempre pel fet de ser MDMA, o si era més important que fos més barat inclús de produir.

I arribem a l’actualitat. Hi ha expertes que plantegen que a partit del 2010 l’MDMA va començar a perdre popularitat i el seu consum va anar davallant. I curiosament i coincidint amb aquesta davallada, des d’un temps cap a aquesta part, les pastilles estan tornant a agafar protagonisme i certa popularitat en ambients de festa.

 

 

Les drogues sovint tenen a veure amb modes i amb estratègies comercials molt més del que ens pensem? Que es mantingui la idea que són coses diferents, fa que les veiem com a drogues més “noves”, més “actuals” o inclús més “interessants”?

 

Author: la Clara

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.